Українські біженці скуштували ромські страви
Майстер-клас з приготування їжі пройшов в Міжнародному центрі емпатії Дім Утопії міста Кракова
Мешканці краківського району Нова Гута, де знаходиться Дім Утопії, та біженці з України, які знайшли наразі в ньому тимчасовий притулок, мали можливість ознайомитися з особливостями ромської кухні і стати свідками приготування таких дивовижних страв, як ромські галушки з м‘ясом і бринзою, ромський гуляш, ромський яблучний пиріг і фруктовий чай. І що не менш важливо – мали можливість скуштувати ці напрочуд смачні і дещо екзотичні страви.
Про історію ромів, зокрема міста Кракова, особливості ромської кухні та секрети приготування ромських страв розповіла присутнім голова Ромського інтеграційного товариства «Саворе» Мажена Фрась, а її колежанки з Ромської освітньої асоціації «Харангос», яка є організатором даного воркшопу, показали це на практиці.
Мажена Фрась розповідає про особливості ромської кухні
Це вже не перший воркшоп від ромської громади міста Кракова в Домі Утопії. За словами Малгожати Шимчик-Карнасевич, яка є координаторкою діючої в Міжнародному центрі емпатії програми «Спільнота добрих справ», вже відбулися три такі ромські воркшопи й подібні заходи з культурного обміну будуть відбуватися і в подальшому.
Малгожата Шимчик-Карнасевич
Пані Малгожата також нагадала, що культурна співпраця Міжнародного центру емпатії з ромською громадою Нової Гути почалася ще в 2007 році, коли театр «Лазня Нова», що є складовою частиною центру, ставив виставу за мотивами драми знаменитого поета Гарсіа Лорки «Криваве весілля». Допомогти поставити цей дивовижний музичний спектакль про циганське серце запросили тоді ромського співака Адама Козловського і гурт «Kale Jakha», які підкорили глядачів своїм феноменальним співом.
Author
Володимир СтецюкРубрика
Суспільство