Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нагорода для вбивці

Престижний нью-йоркський кінофестиваль Tribecа, кажучи по-простому, вляпався в скандал.
03 травня, 09:09

Цьогорічний приз в категорії “найкращий ігровий короткометражний фільм” було присуджено дебюту режисера  Ленара Камалова "Телефонна варта" (Phone Duty), в якому головну роль зіграв російський письменник і за сумісництвом терорист Захар Прилепін. На фестивальному сайті цього любителя постріляти в українців називають не інакше як “донбаський повстанець”.

Першим на це звернув увагу відомий американо-український піаніст Павло Гінтов. Речниця фестивалю Теммі Розен у відповідь на цілком резонні запитання спочатку порадила… звернутися до продюсера й режисера фільму, а потім перейшла до погроз: «Ваші заяви про те, що Tribeca Film Festival підтримує тероризм, будуть розцінені як наклеп».

На онлайн-платформі change.org вже розміщена петиція “Змусити кінофестиваль “Трайбека” позбавити нагороди антиукраїнську стрічку” (Make Tribeca Film Festival Deprive Anti-Ukrainian Movie Of The Award). Серед вимог:

- позбавити фільм Камалова нагороди;

-  прибрати формулювання “донбаський повстанець” ("Donbass rebel fighter") з фестивального сайту і замінити на “російський терорист”;

- публічно вибачитись за образу почуттів перед усіма українцями, які втратили своїх близьких внаслідок військового вторгнення Росії в Україну.

Я особисто побував свого часу на “Трайбеці” в якості журналіста. Це загалом інтелігентний, цікавий, дуже нью-йоркскький фестиваль. Його засновано в 2002 році Робертом Де Ніро, Джейн Розенталь і Крейгом Хаткоффом в якості реакції кінематографістів на жахливий терористичний напад 11 вересня 2001 року. Метою проекту було відновлення ділової та соціальної активності найбільш постраждалого Нижнього Манхеттена і, зокрема, району Трайбека (TriBeCa від англ. Triangle Below Canal Street - буквально Трикутник південніше Канал-стріт). І тому особливо дивно і навіть образливо бачити, як тут підтримують терористів.

Є й інша проблема. Зрозуміло, що наше МЗС не може встежити за всіма конкурсами, фестивалями тощо. Але й зараз не пізно хоча б нашій дипломатичній місії в США озвучити свою позицію.

Крім того, теза про те, що в Донбасі нам протистоять саме терористи, підтримувані Росією, має бути донесена до західної громадської думки максимально широко. Інакше такі ситуації повторюватимуться й надалі.

В Росії для того різних прилепіних і камалових не забракне.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, “День”

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати