Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нічого, нічого, нічого

14 квітня, 12:11

На подив, досі доводиться зустрічати думку про комікс як про поверхневу, дитячу розвагу. Найкраще спростування цього упередження – конкретні приклади. Ось один із них, про який давно хочу розповісти.

«Братство Дада» - банда з коміксів DC Comics. Вперше з’явилася у випуску “Фатальний патруль” у 1989. Братство віддане усім абсурдним та химерним речам. Свою назву позичило в руху Дада, що на початку ХХ століття влаштував революцію в мистецтві під гаслом “Дадаїсти не є нічим, нічим, нічим, поза сумнівом, вони не досягнуть нічого, нічого, нічого». Група не визнає понять добра і зла, вона просто поза ними; “братчиків”, мабуть, найкраще описати як анархічних розбишак.

Засновник Братства - колишній науковець містер Ніхто. За своїми здібностями він більш-менш близький до класичного лиходія, хоча й з дивацтвами: зводить своїх жертв з розуму за допомогою дуже реалістичних галюцинацій чи безтурботних різдвяних пісеньок Перрі Комо; перетворює опонентів на мексиканських ляльок-піньят; продукує мініатюрні кишенькові всесвіти, де приховує людей.

Зібравши банду, ця винахідлива персона виголошує:

«“Добро”! “Зло”! Застарілі концепції застарілого часу. Хіба ми не остаточним доказом того, що немає добра, зла, правди, причини? Хіба ми не є доказом того, що Всесвіт – це слинявий ідіот, який не має відчуття стилю? З цього дня ми святкуватимемо повний абсурд життя, гігантський фокус-покус існування. З цього дня нехай панує нерозум!»

Спільники – особистості не менш барвисті.

Туман, він же Байрон Шеллі (на честь лорда Байрона та Персі Біші Шеллі) перетворюється на психоделічну хмару, здатну поглинати людей. Ті, кого він поглинув, все ще здатні спілкуватися, і ці внутрішні голоси збивають його з панталику.

Шаленство (Frenzy): неписьменний сирота. Носить пишний наряд, вкритий символами, циліндр з зеленою квіткою та два велосипедні колеса на спині. Може перетворитися на живий циклон і схожий повадками на раннього Чарлі Чапліна.

Сновида - британська дівчина, має величезну силу, але лише коли спить. П’є снодійне та носить навушники, в яких грає солодкаво-заколисуючий Баррі Манілов. Довкола очей у неї намальовані обриси двох обличь.

Вікторина  (The Quiz) - японка зі страхом бруду. Має ті сили, про які ви не думаєте. Щоб змусити її втратити силу, потрібно подумати про це. Через страх перед брудом носить протигаз і довгу сукню, прикрашену знаками запитання. Перетворює ворогів на скло та на унітази, наповнені квітами.

Агент "!" – безхатько в костюмі, оздобленому знаками оклику. Його груди - позолочена клітка, що містить мініатюрний реактивний літак із пташиними ногами. Незважаючи на дивний вигляд, його здібність – з’являтися без сюрпризів, завдяки чому його дії нікого не дивують і на них ніхто не звертає уваги.

Псевдонім Розмиття (Alias the Blur). Колись актриса Ільза Краус закохалась у власне відображення. По мірі того, як вона дорослішає, відображення змінюється, і Ільза переконана, що її кохання викрали та підмінили; вона шрамує дзеркало кислотою, перш ніж застрелитися. Зруйноване дзеркало опиняється на звалищі, але його пробуджують вібрації мрій Містера Ніхто. Так і народжується Псевдонім Розмиття, розбитий монстр-привид, здатний прискорити процес старіння того, хто дивиться в його дзеркало.

Число Ні, також відоме як Секретна особистість, не є ані конкретною людиною, ані річчю. Число Ні - це дещо  чи дехто, що може перешкодити вам, ота сама дрібна перепона, що трапляється у найнезручніший момент. Як сказав Містер Ніхто: "Всі і все, в той чи інший час, є числом Ні". Його ніколи офіційно не вбивають, бо незрозуміло, чи воно взагалі існує.

Любовна рукавичка, він же Боббі Кармайкл, затятий меломан-шістдесятник, однієї ночі бачить вологий сон про таємниче дерево з рукавичками замість листя. Прокинувшись, він виявляє, що ліва рука зникла, а замість правої - червона рукавичка з пісковатою текстурою, прикріплена до його плеча колекцією валентинок. Це Любовна рукавичка. Він використовує її як звичайну руку, але може дотягнутися на більшу відстань. Боббі регулярно відвідує Дерево та бере з нього ліві рукавички з додатковими потужностями.

Частина обличчя Іграшки замкнена за чимось схожим на маску Ганнібала Лектера, лише у поєднанні з головою Містера Картоплі, популярної дитячої іграшки. Набір пластикових губ прикріплений до маски, а зубні щітки стирчать як вуха. Носить сорочку з написом "Грай зі мною". Всюди запізнюється. В тому числі на власне вбивство. Походження та сили невідомі, та це й неважливо.

Найбільш злочин компанії – викрали магічну картину й використали її для перенесення Парижа в іншу реальність, засновану на філософських концепціях та школах мистецтва. Їхній план був зірваний супергероями правопорядку, але вони вирішили залишитися в альтернативній фантасмагорії.

Пізніше Містер Ніхто втік з картини за допомогою чотирьох нових членів Братства. Вони викрали велосипед, під час поїздки на якому творець ЛСД Альберт Гофман вперше відчув вплив цього галюциногенного наркотика й використали його для забезпечення президентської кампанії Містера Ніхто.

В цій історії ще багато яскравих моментів, на кшталт гасла “Пролетарі всіх країн, запалюйтеся! Вам нема чого втрачати, окрім свого глузду!” Але головне, що вона наявно доводить: поганих жанрів немає.

Звісно, хочеться побачити “Братство Дада” на екрані. Правда, режисера, здатного адекватно це зняти, мені уявити ще важче, ніж Число Ні.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати