Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Політичний маятник

Чи збільшилась кількість виборців проросійських партій
29 жовтня, 19:32

Після перемоги Революції Гідності колишні члени «Партії регіонів» розбіглись по різних політичних проєктах, у тому числі і в на той час провладні Блок Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина», значна частина колишніх «регіоналів» опинилася і у новоствореній партії «Слуга народу» (зокрема один із її лідерів, Дмитро Разумков, спікер парламенту, теж колишній член ПР), і у партії «За майбутнє», але ще більше ексрегіоналів опинилися у т.зв. місцевих партійних проєктах, таких як «Довіряй ділам» чи «Наш край».

Проте, коли говорять про реванш ексрегіоналів, передусім мають на увазі проросійські політичні проєкти «Опозиційний блок» та «Опозиційну платформу — За життя», хоча далеко не всі їх члени до цього були в Партії регіонів.

Чи зростає рейтинг цих проросійських проєктів? Так. Чи збільшується кількість проросійських виборців? Ні. Ці виборці завжди були, вони нікуди не поділися. Після Революції Гідності та початку російсько-української війни вони були розчаровані і дезорганізовані, тому значна їх кількість взагалі не ходила на вибори у 2014 році. Це зробило можливим абсолютну перемогу проукраїнських та проєвропейських партій, які вперше в історії України отримали конституційну більшість і розпочали ряд прогресивних реформ.

У 2019 році проросійські сили пережили внутрішній розкол, від «Опозиційного блоку» відкололась частина організацій, які орієнтувались на групи Фірташа-Льовочкіна і Медведчука, і створили «Опозиційну платформу — За життя». Паралельно з цим в політику увірвалась нова політична сила на чолі із Зеленським, яка транслювала ідеї припинення війни та відновлення стосунків з Росією, близькі електорату проросійських партій, тому значна частина виборців ОПЗЖ проголосувала за партію «Слуга народу».

Нині ж проросійські партії просто повертають свого виборця, і цей виборець більш активний і мобілізований, на відміну від виборців, що мають проєвропейську та національно-патріотичну орієнтацію.

Тобто українська політика — це маятник. Сьогодні він хитнувся у бік Москви, проте це не надовго. До наступних виборів патріотичний електорат знову отямиться і піде голосувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати