Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Парламенті зареєстрували законопроєкт з концепцією "економічного бронювання": у чому рішення

12 червня, 15:37

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 "Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки", який передбачає концепцію економічного бронювання військовозобов'язаних від мобілізації.

Про це повідомив голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, пише Рубрика.

У чому проблема?

Нагадаємо, працівники критично важливих підприємств, органів державної влади можуть бути заброньовані від мобілізації. Зараз це регулюється постановою Кабміну від 27.01.2023 року №76.

Однак Верховна рада ухвалила закон про нові порядки військової служби, мобілізації та військового обліку.

Кабмін протягом місяця з дня публікації закону (з 17 квітня) повинен визначитися з новим порядком бронювання. Зараз уряд працює над розробкою відповідних актів.

Яке рішення?

У Парламенті зареєстрували законопроєкт №11331 "Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки", який передбачає концепцію економічного бронювання військовозобов'язаних від мобілізації.

"У законі ми заклали концепцію "економічного бронювання", яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів", – зазначив він.

Як це працює?

Як зауважує Наталуха, бронювання працюватиме наступним чином::

  • Кожен суб'єкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника – має можливість його забронювати.

  • Сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками.

  • Бронювання поширюється на кожен суб'єкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.

  • Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у пов'язаному законопроєкті №11332"щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов'язаних".

Окрім того, депутат анонсував ще два альтернативних законопроєкти, що будуть включати:

  • модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тисяч грн,

  • також змішану модель – 35 тисяч грн зарплати для найманого працівника, 20 тисяч грн військового збору для ФОП.

Як наголосив Наталуха, ці законопроєкти є результатом піврічної роботи великої команди людей, яка проводили консультації, моделювали різні сценарії та вели діалог, як з урядовцями, так і з бізнесом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати