Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відновлення та відбудова в дії: у Києві відбулася експертна зустріч представників британського уряду та донорів з українськими громадськими організаціями

27 вересня, 12:41

У Києві відбулася зустріч громадських організацій, які отримали гранти в рамках Програми підтримки українського громадянського суспільства, ініційованої урядом Великої Британії спільно з Crown Agents для швидкого реагування на виклики війни. Центральною темою обговорення стала розбудова стійкого громадянського суспільства через реалізацію проєктів соціальної реінтеграції ветеранів війни та підтримки їхніх сімей, створення безбар'єрного простору, посилення стійкості органів місцевого самоврядування та розбудови потенціалу вразливих груп населення.

 ​Підтримка від британського уряду

Стефан Коссофф, Директор з розвитку при Посольстві Великої Британії, під час виступу зазначив, що з початком повномасштабної війни уряд Великої Британії збільшив фінансування громадянського суспільства України. Тільки за 2022 рік допомога була надана 94 організаціям, включно з ініціативами, що підтримують жінок, людей з інвалідністю, ветеранів та внутрішньо переміщених осіб.

«Я вражений відданістю, енергією та рішучістю людей і громад з усіх куточків України. Не лише у подоланні викликів війни, але й у питаннях забезпечення миру шляхом побудови сталого, демократичного, вільного від корупції та інклюзивного для всіх громадян України суспільства, — коментує Стефан Коссофф. — «Роль громадянського суспільства у просуванні процесів цих змін є однією з вирішальних. Ваші досягнення і вплив є абсолютно невіддільними елементами відновлення та відбудови України. І я глибоко переконаний, що впровадження підходу з гендерної рівності та соціальної інклюзії допоможе досягти успіху».

 ​Важливість залучення громадськості

Розповідаючи історію зародження і формування Національної стратегії побудови безбар'єрного простору в Україні, уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна наголосила, що саме громадські організації стали рушієм цього процесу на державному рівні: «Вони не лише звернулися до Президента з ідеєю перетворення нашого суспільства на безбар'єрне, з рівними можливостями для кожної людини, але й брали безпосередню участь у написанні Стратегії безбар'єрності, запропонувавши профільних експертів, дослідження за цим напрямком, проєкти рішень — це все стало важливою частиною сьогоднішньої державної політики. Ми маємо зробити так, щоб для всіх людей була можливість працювати, навчатися, вільно пересуватися простором».

Тетяна Ломакіна також наголосила, що державна політика разом з сильним громадянським суспільством відіграють фундаментальну роль у зменшенні бідності. Як показує дослідження Світового банку щодо зменшення бідності, країни, які будували відповідні програми на формуванні відношення до своїх людей як до вразливих і обмежених, залишаючи соціальну ізольованість окремих груп і категорій людей поза увагою, не змогли досягти змін навіть за наявності масштабних програм фінансової підтримки. Натомість країни, які в основу розвитку суспільства заклали соціальну інклюзію — рівні можливості для всіх людей повною мірою брати участь у суспільному житті, почали своє економічне зростання.

​Значущість громадського руху для майбутнього України 

Генеральний директор Crown Agents Фергюс Дрейк підкреслив значущість партнерства Великої Британії та України у воєнній, гуманітарній та дипломатичній сферах. Водночас одним з основних для майбутнього України напрямків назвав підтримку якнайширшого залучення громадськості до відбудови країни.

Як приклад він навів нещодавню Лондонську конференцію з відновлення України, на якій громадські організації отримали можливість говорити одночасно і на рівних умовах з урядовцями і будувати взаємодію між владою і суспільством прозоро та відкрито.

«Crown Agents працює в Україні понад 25 років. Ми управляли проєктами у Чорнобильській зоні відчуження, ми закуповували вакцину для Міністерства охорони здоров'я під час пандемії Covid-19, а також закуповували і поставляли ліки для лікування онкологічних захворювань у дітей та дорослих. Після 24 лютого 2022 року ми зібрали 20 мільйонів доларів США гуманітарної допомоги для України, — зазначає Фергюс Дрейк — Для мене саме наша сьогоднішня діяльність з підтримки громадських організацій є найбільш надихаючою, найважливішою роботою для майбутнього України, новим початком, який переросте у довготривалу плідну співпрацю».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати