Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Кам’янці-Подільському представили платівку з першим записом "Щедрика" у виконанні хору під керівництвом Олександра Кошиця

28 грудня, 12:04

Презентація унікальної експозиції «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика» відбулася на вихідних у Кам’янці- Подільському. Це колекція оригінальних предметів, пов’язаних з історією «Щедрика» в обробці Олександра Кошиця та виконанні його капелою. Серед експонатів – Libretto Української республіканської капели (1922–24 роки, США), партитури і книги з текстом пісень англійською мовою на мелодію Миколи Леонтовича «Щедрик». Та кульмінацією виставки стала єдина на сьогодні в Україні платівка з першим записом «Щедрика» у виконанні хору під керівництвом Олександра Кошиця (1922 рік, компанія Brunswick, США) та перший відомий грамзапис «Caroll of the Bells» у виконанні Fred Waring And His Pennsylvanians (1942, компанія Decca, США). Ці записи під час виставки було відтворено на грамофоні The Victor-Victrola VV-VI (виробництва США, 1922 рік), який є ровесником унікальної платівки.

Виставка, як і власне сам проєкт «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика», організовані Кам’янець-Подільським об’єднанням товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка за підтримки низки громадських інституцій, навчальних закладів та, власне, міської влади. Куратор проєкту Анатолій Паладійчук розповідає, що презентована колекція чи не єдина в Україні, яка має таку кількість оригінальних експонатів, пов’язаних з історією «Щедрика». Її презентували цього року не випадково, адже саме в Кам’янці-Подільському 100 років тому зазвучав тоді ще маловідомий «Щедрик», про який із часом дізнався увесь світ.

«Під час того, як Кам’янець був столицею Української Народної Республіки у 1919 році, тут було остаточно сформовано Українську республіканську капелу під керівництвом Олександра Кошиця, обрано раду та прийнято статут колективу, оформлено закордонні паспорти для турне, напрацьовано репертуар, – розповідає Анатолій Паладійчук. – Саме ця капела, вирушивши із Кам’янця-Подільського, дала старт так званій культурній дипломатії України, і понесла у світ низку унікальних творів, серед яких «Щедрик» Леонтовича, який уже за кілька років із назвою «Carol of the bells» набув популярності, а потім став легендарною піснею, без якої не відбуваються жодні різдвяні свята. Аби повернутися цієї до теми та підкреслити значимість кам’янецького періоду «Щедрика» і загалом діяльності капели Кошиця, ми розробили проєкт «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика».

Власними зусиллями мизібрали колекція унікальних експонатів з цієї теми, які презентували громадськості. Унікальність заходу у тому, що на широкий загал була піднята тему кам’янецької доби в історії «Щедрика» та діяльності легендарної Української республіканської капели під керівництвом Кошиця у нашому місті. Наукову експертизу у цьому питанні забезпечує Тіна Пересунько, автор і координатор проекту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України».

Окрім виставки, народна хорова капела «Дніпро» подарувала відвідувачам прем’єру пісні «The Bluebirds» (1933) – невідомої в Україні версії, яка була написана за три роки до «Carol of the Bells» і слова якої відображають саме зміст «Щедрика». Капела є спадкоємцем і послідовником студентського хору Університету Святого Володимира, який під керівництвом Олександра Кошиця 25 грудня 1916 року у Києві вперше публічно виконав «Щедрика» на великій сцені.

Із усіма експонатами, презентованими під час події, вже з 28 грудня можна ознайомитися у виставковій залі Кам’янця-Подільського, що на вул. Соборній.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», фото надані Анатолієм Паладійчуком

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати