Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українську оперу побачать в Австрії та США

14 квітня, 12:53
Фото з відкритих джерел

На сцені Національного театру імені Івана Франка 11 червня відбудеться українська прем’єра міжнародного оперного проекту GAZ.

Його частиною є вітчизняна музично-театральнa формація NOVA OPERA , повідомляє Український інтерес.

Творці опери GAZ характеризують її як антиутопію, що перетинає постдраматичний та інструментальний театр. У ній використовують досвід авангардної та електронної музики в жанрі composed theater. Опера ґрунтується на принципі композиційного мислення та творчого співавторства між композиторами та режисером.

Фрагменти опери показали українському глядачеві 11 листопада минулого року у Мистецькому арсеналі у межах виставки “Курбас: Нові світи”.

Оперу GAZ покажуть 17 вересня у Відні з нагоди культурного року Україна-Австрія. У 2020 році прем’єра відбудеться у нью-йоркському театрі La Mama.

Події зосереджені навколо історії про вибух на футуристичній фабриці, що колись продукувала енергію для всього індустріального суспільства. Центральний образ – препароване піаніно, яке символізує колишній пульт індустріального гіганта із поєднанням живого і техногенного в єдиному об’єкті.

За словами авторів, глядача занурюють у постіндустріальний світ, жителі якого перебувають під гіпнозом сакральних “формул-повторів”. Під час декламації поступово вводять людей у стан ментальної левітації. Їм необхідно зробити вибір між масовим та індивідуальним, екологічним та індустріальним, раціональним та безсвідомим.

Автори надихнулися постановкою Леся Курбаса “Ґаз” за однойменним твором німецького письменника-експресіоніста Ґеорга Кайзера, яку презентував “Березіль” у 1923 році.

 
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати