Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Садки, школи, церква та міністерства: які інструменти використовує рф для мілітаризації українських дітей на окупованих територіях та в депортації

28 березня, 18:19
Фото mediacenter.org.ua

В лютому 2014 року розпочалася військова операція з захоплення росіянами Криму, і це призвело до масштабних злочинів, в тому числі і злочинів проти українських дітей, які тепер росія вчиняє і на інших територіях України. Зокрема, в Криму росія почала будувати систему мілітаризації дітей. І тепер ці практики в дуже швидких і більш масштабних темпах спостерігаються на новоокупованих територіях.

На цьому під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«Сьогодні мова йде в першу чергу про такий злочин як пропаганда серед дітей служби в російській армії. Це заборонено четвертою Женевською конвенцією. Тому що держава-агресорка, окупуюча держава, не має права проводити таку пропаганду серед дітей. Більш того, якщо роздивлятися Крим з точки зору юридичної кваліфікації, то тут важливо сказати, що ця пропаганда, яка поширюється на дітей всі ці десять років, по суті є засобом здійснення конкретного воєнного злочину. І цей воєнний злочин якраз є примусом до служби. Тобто ця пропаганда, вона не заради пропаганди. В першу чергу пропаганда серед дітей ведеться для того, щоб потім ці діти, коли досягнуть певного віку, пішли до російської армії. Тобто це і є форма примусу. Коли вам створюють реальність, в якій нема іншого методу, форми життя, як служба в російській армії, то це також примус. Тобто ви не маєте альтернативи, вам її створили пропагандою», – пояснила Ольга Скрипник.

Вона наголошує, що росія через систему заходів та закладів реалізує політику тотальної мілітаризації дітей. Так, базовими в незаконних заходах рф є дитячі садки та школи. Так, з моменту окупації півострова в різних формах одразу почали впроваджуватися заходи та програми так званого патріотичного виховання. Окрім цього, всі інші програми, які хоч в якийсь спосіб стосувалися дітей, завжди  були пов’язані з так званим патріотичним вихованням,  ціль якого по суті одна – підготувати дітей до служби в російській армії, змусити, створити їм таку реальність, коли вони мають йти і помирати за росію.

Зокрема, у школах в рамках формальної програми постійно проводяться заняття, де присутні російські військові найманці, які вбивали і вбивають українців, на новоокупованих і раніше окупованих територіях. Однак такі практики використовують не тільки у школах, а й у дитсадках.

«І ось якраз, тільки як приклад, що це спрямовано і що в це дійсно вкладалися колосальні бюджети, – лише в 2020 році з так званого кримського бюджету, а крім цього є інші фінансові програми бюджету росії,  було виділено більше, ніж 22 мільйони гривень на лише одну молодіжну програму. Це не всі інші програми, це тільки програма для молоді. І тоді якраз із так званого кримського бюджету вони виділяють 22 мільйони на декілька років, щоб якраз займатися молоддю. Де так само мета була тільки підготувати дітей до армії», – додала Ольга Скрипник.

Крім того, інструментами мілітаризації росією українських дітей є літні табори, куди начебто під приводом евакуації, зокрема, в 2022  році вивозили українських дітей з окупованих територій. Однак ці табори нічого не мають спільного з оздоровленням та допомогою для дітей, бо по суті, це така ж сама форма примусу дітей до майбутньої служби в російські армії і знищення в них української ідентичності.

Ольга Скрипник зауважила, що в мілітаризації дітей беруть участь і всі політичні партії рф, хоча їхнє законодавство забороняє брати участь у таких заходах, наприклад, у школі.

До мілітаризації залучена і так звана російська православна церква. Позаяк здебільшого всі релігійні заходи, які проводилися під контролем окупаційної влади так само навіть на рівні релігії були спрямовані до мілітаризації дітей.

До системи мілітаризації дітей також відноситься так зване міністерство освіти й науки Криму,  бо саме воно стоїть над усією системою шкільних та позашкільних закладів, й відповідає за організацію цієї пропаганди. Так само залучене і міністерство спорту росії, яке насаджує ідеологію росії. Великим чином до мілітаризації дітей має відношення і міністерство оборони рф, оскільки воно має відповідні накази та дає вказівки, які саме заходи проводити та що треба робити з дітьми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати