Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ятисотка

15 вересня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Отже, Україна вже майже наздогнала Америку. Тепер і в нас є банкнота, курс якої майже дорівнює 100-доларовій американській. Представляючи нову купюру журналістам, Національний банк України зазначив, що необхідність її введення зумовлена тенденцією зростання грошових доходів українського населення в результаті проведення державою активної соціальної політики.

І справді, за час від початку 2000 року по травень 2006-го середньомісячна зарплата в країні виросла з 230 до 1003 гривень, або більше ніж учетверо. Як зазначають банкіри, відповідно виріс і попит на банкноти великого номіналу.

Цікаво, що сфера застосування нових банкнот, нарівні з використанням у банкоматах, при валютно-обмінних операціях і розрахунках за дорогі товари та послуги, пошириться, на думку фахівців Нацбанку, також і на формування заощаджень населення. Таким чином, п’ятисотенна гривня тепер становитиме серйозну конкуренцію доларовій сотці в кубушках наших громадян. Схоже, в Нацбанку нарешті підхопили російський почин і також взялися за дедоларизацію української економіки.

У нової банкноти серйозний поліграфічний захист, від водяних знаків і кодованих стрічок із прозорими написами до елементів, які можуть визначатися лише в ультрафіолетових і інфрачервоних променях і мають магнітні властивості. Крім того, нові купюри забезпечені ознаками, що допоможуть відрізнити їх від фальшивок за допомогою спеціальних ручних детекторів або лічильників банкнот. Словом, можна побажати нашим громадянам мати у своїх гаманцях якнайбільше таких папірців, а нашій державі — рівноважну кількість товарів, щоб вагомість нової купюри не танула, як це сталося з 1 гривнею, за яку вже не на кожній маршрутці проїдеш. А якою була спочатку ваговитою — на метро можна було цілий день кататися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати