Перейти до основного вмісту

Яблука з сіллю або курка з ананасами

Фруктово-овочеві уподобання «зірок»
21 січня, 00:00
Увійшовши на кухню до дизайнера з зачісок Наталії Балабанової (на фото), ми здивувалися з великої кількості «дарів природи» на столі. Чесно кажучи, навіть трішечки шкода було «пускати» під ніж це розмаїття. Для салату «Дня», як назвала його Наталя, знадобився свіжий перець, помідор, огірочок, апельсин, трішки лимона, ялтинська цибуля (вона солодша і ніжніша за звичайну), угорський сир й оливкова олія. Пікантність цій страві додає сервіровка стола. «Естетика, на мій погляд, — говорить Наталя, — відіграє важливу роль. Я обов’язково використовую широкі блюда, скатертину, серветки, свічки... Це перетворює банальний процес прийому їжі на тепле сімейне застілля».

Вважається, що людина, яка своїми руками щось посадила і яка виховувалась у близькості до землі, духовно багатша та емоційно щедріша. Хто не чув українську пісню і не бачив «садка вишневого коло хати», — вважай зовсім не знає українців. Не знає, що для нас ще здавна жити за законами природи було не безвихіддю, а важливою духовною потребою. Інакше чим тоді пояснити те, що у фольклорі почуття і емоції дуже часто ілюструвались пейзажем, створеним своїми руками: «Понад сад-виноград, а у саду грушка, ..» або «В саду гуляла, квіти збирала ..» тощо. Не обходили наші пращури і городню тематику: «Ой посіяла огірочки, щоб росли сини і дочки», «Іде гарбуз по городу, питається свого роду «... Зрозуміло, що такий садово-городній натюрморт був обов’язковим не тільки в піснях, але й на столі. Не сідали ані за трапезу, ані за чарочку без свіжих або в діжці квашених помідорів-огірків. І були здорові і повні сил.

Звісно, по селах ця традиція існує й по сьогодні. Сучасне ж місто пропонує безліч інших далеко не завжди корисних спокус. Наприклад, у Великій Британії, як повідомляє podrobnosti.com.ua, лікарі почали бити на сполох у зв’язку з повальним ожирінням, яке щорічно вбиває понад 34 тисячі громадян і зумовлене неправильним харчуванням. Один зі шляхів подолання цього лиха британські фахівці вбачають у створенні шкільних городів та реалізації програми, за якою школярам у перші три роки навчання треба буде видавати щоденно порцію фруктів. Британські лікарі наголошують, що для збалансованого харчування людині необхідно не менш п’яти разів в день вживати в їжу фрукти та овочі.

Яким є мислення сучасного українця, чи загрожує нашим громадянам британська перспектива? Цю проблему «День» вирішив з’ясувати на основі фруктово-овочевих уподобань наших співвітчизників.

Наталя БАЛАБАНОВА , дизайнер із зачісок:

— Фрукти та овочі — це невід’ємна складова мого раціону харчування. Я дуже люблю фрукти замість вечері, а протягом дня — найрізноманітніші овочі в сирому або відвареному вигляді. Мені подобаються різноманітні поєднання овочів, зокрема з курятиною та рибою. А моя улюблена страва — тушкована солодка курка з ананасом — елементарно готується і для здоров’я корисно. Ще дуже люблю відварену рибу з різними приправами і з маленькими шматочками кабачків. А взагалі, вибір овочів залежить від сезону — люблю баклажани, помідори, кабачки, а мій улюблений салат: виноград з кедровими горішками з сиром-рокфор, до якого додається трохи оливкової олії і оцту. Я дуже рідко купую привезені з інших країв дари саду та городу, оскільки вважаю, що нададуть життєвих сил і вітамінів тільки ті продукти, що ростуть на рідній землі. Саме тому я більш схильна купувати фрукти й городину у людей, які їх самі виростили. Для мене, коли я щось купую, дуже важливо бачити очі людей, а значить, і душу, якої вони доклали, аби доглянути і злеліяти рослину. Мені здається, що овочі, вирощені з любов’ю, додають нам ще більше енергії. Наприклад, я сама не роблю консервації — вживаю лише свіжі продукти, проте від малосольних помідорів, які для мене закриває мама, я нізащо не відмовлюсь. Їх мені не замінить ніяка американська їжа, яка, можливо, смачно пахне, але не має ніяких корисних речовин.

Маша ЄФРОСИНІНА , телеведуча «Нового каналу»:

— На моєму столі фрукти обов’язкові. Я обожнюю яблука і віддаю перевагу сезонним фруктам. Натерті «воском» привізні овочі та фрукти викликають у мене недовіру. Проте люблю потішити себе цілий рік ананасами. Зимою обов’язково їм ківі та банани, а влітку — усі фрукти, які тільки є, починаючи від черешень і суниць і закінчуючи кавунами, що в цю пору року для мене є просто незамінними. Я не люблю робити салати з фруктів і їм їх окремо один від одного в перервах між прийомами основної їжі. Овочеві салати я роблю з будь-яких овочів, що є в холодильнику, можу також доповнювати їх сиром або тунцем. Щодо консервування, то я ніколи цим не займаюсь, бо маю жахливі спогади з дитинства, коли мама на вихідні запроторювала нас з татом на кухню, і там ми цілими днями займались «закривачкою».

Віталій РОЗСТАЛЬНИЙ , актор:

— Моя дружина намиває завжди дуже багато фруктів і овочів і намагається мене привчити їх їсти. Проте я дуже спокійно до всього цього ставлюся, можливо тому, що там, де я виріс, не було саду. Фрукти, які ростуть в нашому регіоні, я їм: віддаю перевагу грушам ( на моїй батьківщині їх називають дулями ), вишням та яблукам. Такі дерева плодоносять в мене на дачі. А що стосується екзотики, то її не сприймаю взагалі. Ексклюзивна «страва», яка найбільш мені смакує, — яблука з сіллю.

Ада РОГОВЦЕВА , актриса:

— Я до їжі ставлюсь легко і вважаю, що людина має їсти те, що їй до вподоби, а не те, що хтось там радить. Примушувати не можна навіть дитину, оскільки тоді в неї може з ’ явитися відраза до їжі. Особисто я не маю якихось особливих уподобань і рецептів — їм усе підряд. Люблю будь-які фрукти і купую їх будь-де, головне, щоб вони були чисті та свіжі. Проте найбільше люблю лісові полуниці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати