Чи повернеться фруктовий пломбір?
А от минулого року солодкої продукції було випущено лише 51,261 тисяч тонн. У чому ж причина? Про це йшлося на прес-клубі «Вибираємо якість», який відбувся в Києві 21-го липня. Фахівці з тривогою зазначали, що на нашому ринку сьогодні близько 70% солодкої продукції імпортного виробництва. Крім ціни (в 1,5–4 рази дорожча!), вона відрізняється й підвищеним вмістом синтетичних речовин — барвників, інгредієнтів. Наша традиційна продукція в основному виробляється на натуральній основі — молочній, вершковій. Колись популярними були й фруктові пломбіри, що містили вітаміни різних плодів і ягід. Сьогодні їх і вдень зі свічкою не знайдеш.
«Наші виробничі потужності працюють сьогодні лише на 35%, — повідомила кореспонденту «Дня» начальник асоціації «Українська молочна промисловість» Лариса Мельник. — Серед причин — скорочення постачання молока та проблеми з його зберіганням і переробкою. Обладнання більшості наших фабрик вже застаріло і не відповідає сучасним вимогам. А морозиво — примхливий і трудомісткий продукт».
Обнадіює лише те, що учасники недавнього з’їзду ЄББР зацікавилися цією галуззю. Рентабельність «солодкого льоду», якщо взятися за справу з розумом, доволі висока — від 18 до 30%, тому інвестиції прибуткові. Можливо, завдяки заокеанським дядечкам, до нас знову повернуться фруктові пломбіри. Та чи будуть вони нам по кишені?