Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Де скарб твій…»

На «Книжковому Арсеналі» представили збірку бесід Любомира Гузара з підприємцями
30 квітня, 08:48
Любомир ГУЗАР

«Де скарб твій… Там серце твоє», - розкриває таємницю назви книги проректор Українського католицького університету Олег Турій, один із редакторів збірки. У цій книжечці зібрано і згруповано за чотирма тематичними блоками – Бізнес, Держава, Церква, Особистість – відповіді владики Любомира на запитання українських бізнесменів.

«Це видання не готувалося навмисно. 2012-го та у червні 2015 року відбулася низка зустрічей Блаженнійшого зі студентами Львівської бізнес-школи УКУ в рамках дискусійного клубу «Бізнес-Credo». Тоді ми побачили – їхній зміст настільки глибокий і цікавий, що заслуговує на широку аудиторію, - розповідає «Дню» Софія Опацька, декан LvBS. - Переконана, книга буде потрібна і цікава читачам в дуже різний час – вже сьогодні, через рік і навіть через 10. Робота над збіркою тривала півроку – ми впорядковували слова Гузара і підбирали матеріали з духовної спадщини митрополита Шептицького, які також увійшли до неї».

Книга побачила світ за кілька днів «Книжкового Арсеналу» і з типографії «вирушила» одразу на презентацію. Співробітники видавництва УКУ розповіли «Дню», що весь привезений з собою наклад у більш ніж 200 примірників на «Арсеналі» розібрали в один день.

Владика Любомир, взявши слово на презентації, сказав: «Нам не можна покладати надії на «кращі часи» — їх треба створювати вже зараз. Якщо будемо працювати і матимемо перед собою велику ціль – ніщо нас не зупинить, і ми будемо прикладом для інших народів. Але треба працювати, трудитись із розумом на довгу перспективу і усвідомлювати власні духовні цінності, солідні традиції нашої історії. Нема чого боятися, беремося до роботи!». Окремо журналістам він дав коментар, адресуючи українській молоді: «Нічого проклинати і нема на кого нарікати – ми не рушимо, доки не почнемо віддано працювати. Вчіться! Ті, хто поїхав за освітою за кордон – повертайтеся і будуйте «рідну хату» на підставі того, чому навчилися. Тільки працею здобудемо чого мріємо».

Наводимо яскраві цитати Блаженнійшого Любомира Гузара, Верховного Архієпископа-емерита УГКЦ з книги «Де скарб твій…»:

«Багатим треба вміти бути… Кожен мусить виробити свій ідеал, яким він хоче бути: чи хоче блистіти своїми діамантами, чи хоче блистіти своїми чеснотами… Робіть те, що робите добре і чесно, тоді будете успішними. Україна потребує багатих і чесних людей».

«Чого бракує сучасним менеджерам, які будують українську хату? – Бути менеджерами, навчитися, як будувати Рідну Хату. Не треба шукати швидких, легких доходів, а думати далеко, на перспективу. Як це робити? Я б порадив вивчати далекосяжні програми розвитку, вивчати практики західноєвропейських підприємців, світові приклади. Менеджери повинні застановлятися, як провадити бізнес так, щоб заробити не тільки на сьогодні чи завтра, а щоб мати тривалі доходи і давати людям якомога більше можливостей працювати».

«Бути політиком, державним мужем - означає думати категоріями служіння, бо вони [політики] є слугами свого народу. Виходячи з цієї парадигми, ми повинні вибирати політиків за принципом: чи хочуть вони служити – чи хочуть панувати? Влада є потрібною, конечною, вона насправді є від Бога, одначе її треба виконувати по-Божому».

«Ми маємо настоювати на своїх правах, боронити інші, але не треба будувати своє ставлення до Росії чи до будь-кого іншого на основі ненависті. Ми повинні, хоча це далеко не легка справа, допомагати усім народам бути щирими, правдивими дітьми свого народу, бути патріотами. Християнський патріотизм – це означає любити свій народ, бути вірним йому до смерті, бути готовим віддати за нього своє життя. Але не можна ненавидіти якийсь інший народ, це противиться Божому закону».

«Ми можемо любити інших лише при умові, що усвідомимо, хто ми є. Перший крок до любові до інших – пізнати самого себе, пізнати, що я людина, Божий твір, який має талант. У Церкві навіть є такі дні духовної застанови – реколекції. Це час застанови. Закликаю кожного з вас і успішних підприємців зокрема подумати: а хто я є, хто я перед Богом, хто Бог для мене, а хто я для Нього, ким я є для інших?»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати