Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кава, експерименти і квести

1 жовтня Національна оперета України відкриває 86 сезон
01 октября, 18:42

Карантин «підкорегував» плани колективу. Замість масштабного вечора відкриття, на який сподівалася публіка, все буде камерно й  тепло. Поки на Велику сцену, де відбувається реконструкція, глядачів не запрошують, а працюватимуть митці на трьох майданчиках: «Театр у фоє»,   «Stage_Lab» та  на   «Сцені 77», а ще  проводитимуть тематичні  квести онлайн... 

Завісу відкриє вистава-концерт «Кавова кантата»  у  «Театрі у фоє». Традиційно на цій локації глядачі сидять за столиками,  їх пригощають ароматною кавою та цукерками і вони немов потрапляють до салону... ХVІІІ століття й слухають музику Йоганна-Себастьяна Баха у виконанні Камерного оркестру театру під орудою Оксани Мадараш (на фото).

Мало хто знає, але першим (у музичному форматі) любов до кави висловив Йоганн Себастьян Бах! Цей композитор мав надзвичайну пристрасть до кави. А у великій кількості прекрасних і серйозних кантат  маестро «Кавова кантата» — стоїть окремо у спадщині класика. Вперше цей твір був  виконаний влітку 1734 р., в саду кавового будинку Циммермана у Лейпцигу. У кавовому будинку часто влаштовував прем’єри, а Бах керував невеликим музичним ансамблем, який функціонував при цьому  закладі, що мав вишуканий інтер’єр, де була хороша  сцена для виступів живих оркестрів.

За сюжетом постановки (режисер Богдан Струтинський) батько вважає, що звичка пити каву — погана  і закликає доньку, що готовий піти на рішучий крок — і взагалі заборонить каваювання в їхньому домі. Ситуація доходить до абсурду: батько заявляє, що не видасть доньку заміж, якщо вона не перестане пити каву, але дівчина готова терпіти будь-які позбавлення заради любові до напою. Лізхен нічого не слухає, а своїм співом прославляє незрівнянний смак вишуканого напою...

— Репертуар жовтня «Театру у фоє»  включатиме концерти барокової музики «Французьке бароко» (10 жовтня) та «Венеціанська ніч» (24 жовтня), концерт «Ах, цей Оффенбах!» (22 жовтня), класичні комічні опери і оперети. «Звана вечеря з італійцями» (3 та 25 жовтня) і «Ключ на бруківці, або пригоди весільної ночі» (11 та 29 жовтня) Жака Оффенбаха тішитимуть кумедними сюжетами, веселою і водночас серйозною музикою. Легка, іскриста, як бризки шампанського, музика комічної опери Г.Доніцетті «Дзвіночок» (17 та 30 жовтня) — те, що потрібно аби осіння погода не завадила гарному настрою.  Диригент-постановник вистав — Оксана Мадараш, — розповіла «Дню» Катерина МОРОЗОВА,  театрознавця літературно-драматургічного відділу Національної оперети.

На експериментальній сцені «Stage_Lab» відбудуться покази музичних моновистав: Дмитра Шарабуріна «Френк Сінатра» (2, 4, 18, 31 жовтня), «Георг Отс» (9 та 13 жовтня) та драматичної вистави «На_краю_світу» (23 жовтня).

Для дітей Національна оперета України запропонує театралізовані квести «Вихідний з оперетою» (4, 25 та 31 жовтня). Тематичні квести жовтня присвячені творчості — «Знайди свій шлях до творчості». Прем’єру незвичайного дитячого проєкту «Перший крок у велике мистецтво» створеного за підтримки УКФ, Національна оперета представить  онлайн. 17, 18, 24 і 25 жовтня на інформаційних ресурсах театру відбудуться прем’єрні покази інтерактивних вистав, які знайомлять дітей із світом музики. Чотири вистави: «У ритмі Африки» (17 жовтня о 12:00) «Велика Jazz-подорож» (18 жовтня о 12.00) «Іспанські історії» (24 жовтня о 12.00) «Україна музична» (25 жовтня о 12.00) розкажуть дітям про музичні традиції різних країн та музичні інструменти  традиційні і зовсім оригінальні. Глядачі дізнаються про творчість знаних композиторів, цікаві факти та легенди світу музики.

Також за підтримки Національної оперети  проходитимуть два дитячі онлайн-проєкти: міжнародний музичний фестиваль-конкурс «Арт&more» для юних музикантів, вокалістів і танцівників та ІІ Всеукраїнська учнівська конференція «Мистецтво без меж: шлях до науки».

«Сцена 77» запросить  глядачів на трагікомедію «Розмова, якої не було» сучасного драматурга Р. Белецького (2,4,8, 9,15 жовтня) та сучасну оперу «Пеніта. Опера» яка є частиною масштабного соціального проєкту «Довічно важливо» (28 жовтня).  Моновистава Асі Середи-Голдун «Любовна одповідь чоловікові» за Габріелем Гарсією Маркесом (31 жовтня).

До речі, протягом жовтня на «Сцені 77» триватимуть репетиції вистави «Бродвейська історія» у постановці Олександра Білозуба, прем’єра якої  планується на середину листопада.

За словами дирекції театру, глядачів, які мають квитки на березень, квітень і  травень запрошують переглянути вистави «Театру у фоє», «Сцени 77» та експериментальної сцени «Stage_Lab», а також прийти на дитячі квести «Вихідний з оперетою». Для цього треба зареєструватися на зручні дати та завітати на покази.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать