Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від “Влади пса” до “Гри в кальмара”

Вчора було оголошено переможців однієї з найпрестижніших кінопремій США “Золотий глобус”
10 января, 22:37

«Золотий глобус» (англ. Golden Globe) присуджується Голлівудською асоціацією іноземної преси з 1944 року за кіно- і телефільми. Вручення премії відкриває низку різних нагород кіно- і телеіндустрії, яка зазвичай завершується оголошенням лавреатів «Оскара». Нагородження “Глобусами” відбувається після голосування за участю 86 провідних журналістів, які спеціалізуються на тематиці Голлівуду. Зараз «Золотий глобус» — одна з найпочесніших кінонагород.

Цьогоріч церемонія пройшла у 79-й раз.  Переможцями стали “Влада пса” у номінації “Драма”, “Вестсайдська історія” у номінації “Комедія чи мюзикл”, “Хитрощі” у номінації “Комедійний серіал” та “Спадщина” в номінації “Драматичний серіал”.

Якщо порівняти з лідерами по кількості номінацій, то тут очікування виправдалися лише частково: по 7 номінацій мали "Влада пса" і "Белфаст", по 4 - "Король Річард", "Вестсайдська історія", "Лакрична піца", "Не дивіться нагору", по 3 - "Дюна", "Бути Рікардо", "Енканто". Серед серіалів в абсолютних лідерах перебували «Спадщина» (5 категорій), "Ранкове шоу" й "Тед Лассо" були відзначені чотирма, знаменита «Гра в кальмара», а також «Прибиральниця. Історія матері-одиначки», «Поза», «Велика», «Вбивства в одному будинку», «Хитрощі», «Ломка» - трьома номінуваннями.

Безумовною тріумфаторкою стала новозеландська режисерка Джейн КЕМПІОН, адже “Влада пса” – це її перша повнометражна картина за 12 років.  Кінокритики так само визнали найкращою її режисуру, а Коді СМІТ-МАКФІ, виконавець ролі сина головної героїні, переміг у категорії “Найкращий актор другого плану у кінострічці”.

Стівен СПІЛБЕРГ зробив собі справжній подарунок до недавнього 75-річчя, бо "Вестсайдська історія" принесла першість також виконавицям головних ролей:  найкраща акторка в комедії або мюзиклі - Рейчел ЗЕГЛЕР, найкраща акторка другого плану у кінострічці – Аріана ДЕБОУЗ.

Водночас стилізація одного з провідних голівудських сценаристів та режисерів Аарона СОРКІНА під комедійний серіал початку 1950-х “Бути Рікардо” завоювала тільки одну нагороду: “Найкраща акторка драми” - Ніколь КІДМАН. Звання найкращого драматичного актора отримав Вілл Сміт, який зіграв батька королев тенісу сестер Вільямс у спортивній кінобіографії Рейнальдо Маркуса ГРІНА “Король Річард”. Щодо найкращого актора в номінації “Комедія або мюзикл”, то тут переміг Ендрю ГАРФІЛД за перевтілення в початкуючого режисера мюзиклів у повнометражному дебюті Лін-Мануеля МІРАНДИ (автора культового мюзиклу “Гамільтон”) “Тік-так, бум!”. Нагорода цілком заслужена, оскільки до Гарфілда прикипіло амплуа “Людини-павука” з коміксних блокбастерів студії “Марвел” – але виявилося, що йому по силах і набагато складніші партії.

Найкращим актором телесеріалу обрали Майкла КІТОНА за роль у 8-серійній “Ломці”, присвяченій історії опіоїдної епідемії США, показаної з погляду лікарів, пацієнтів і фармацевтичних компаний. Джейсона СУДЕЙКІСА, що зіграв  тренера з футболу Теда Лассо в однойменній багатосерійній комедії, заслужено  відзначили в категорії “Найкращий актор у комедійному серіалі”. Кейт ВІНСЛЕТ, що блискуче перевтілилася в детективку, котра розплутує складну справу у сазі “Мейр з Істтауна”, стала найкращою акторкою у телефільмі або мінісеріалі.

“Грі в кальмара” дістався тільки  “Глобус” найкращому актору другого плану - О йон СУ.

Спеціальний “Глобус” за значний внесок у телебачення отримав сценарист, продюсер, режисер, громадський активіст, ветеран Другої світової війни, шестиразовий лауреат премії "Еммі", 99-річний Норман Мілтон ЛІР, а спеціальну премію імені Сесіля Б. Де Мілля – легендарна американська актриса Джейн ФОНДА.

 

Загальний список всіх номінацій та переможців:

Найкращий фільм (драма): “У руках пса”;

Найкраща комедія або мюзикл: “Вестсайдська історія”;

Найкращий серіал (драма): “Спадщина”, (HBO);

Найкращий режисер: Джейн Кемпіон, “У руках пса”;

Найкращий сценарій: Кеннат Брана, “Белфаст”;

Найкращий телефільм або мінісеріал: “Підземна залізниця”, (Prime Video)

Найкращий комедійний серіал: “Хитрощі”, (HBO Max;)

Найкраща акторка (драма): Ніколь Кідман “Бути Рікардо;

Найкраща акторка в комедії або мюзиклі: Рейчел Зеглер, “Вестсайдська історія”;

Найкраща акторка драматичного серіалу: Емджей РОДРІГЕС, “Поза”;

Найкраща акторка у комедійному серіалі: Джин СМАРТ, “Хитрощі”;

Найкраща акторка у телефільмі або мінісеріалі: Кейт Вінслет, “Мейр з Істтауна”;

Найкраща акторка другого плану у кінострічці: Аріана ДеБоуз, “Вестсайдська історія”;

Найкраща акторка другого плану в телефільмі або мінісеріалі: Сара СНУК, “Спадщина”;

Найкращий актор (драма): Вілл Сміт, “Король Річард”;

Найкращий актор у комедії або мюзиклі: Ендрю Гарфілд, “Тік-так, бум!”;

Найкращий актор драматичного серіалу: Джеремі СТРОНГ, “Спадщина”;

Найкращий актор у комедійному серіалі: Джейсон Судейкіс, “Тед Лассо”;

Найкращий актор у телефільмі або мінісеріалі: Майкл Кітон, “Ломка”;

Найкращий актор другого плану у кінострічці: Коді Сміт-МакФі, “У руках пса”;

Найкращий актор другого плану в телефільмі або мінісеріалі: О йон Су, “Гра в кальмара”;

Найкращий фільм не англійською мовою: “Сядь за кермо моєї машини” (режисер - Рюсуке Хамагуті, Японія);

Найкраща музика: “Дюна”, Ганс ЦИММЕР;

Найкраща пісня: “No Time to Die” (Біллі АЙЛІШ та Фіннеас О’КОННЕЛЛ), “007: Не час помирати”;

Найкращий анімаційний фільм: “Енканто” (режисери - Байрон ГОВАРД і Джаред БУШ).

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать