Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фіала: 15 країн Євросоюзу готові купувати снаряди Україні за межами Європи

27 февраля, 13:48

Для надання більшої підтримки українській Збройним силам низка європейських країн підтримують чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України за межами Європи.

Про це заявили учасники неформального саміту щодо підтримки України, який скликали напередодні за ініціативи президента Франції, повідомляє Le Monde.

Глава уряду Чехії Петер Фіала заявив, що п'ятнадцять країн готові приєднатися до ініціативи його держави, яка має на меті розв'язати проблему нестачі боєприпасів, зокрема артилерійських снарядів, для України.

"Чеська ініціатива користується сильною підтримкою з боку кількох країн", – сказав Фіала після зустрічі в Парижі.

Він додав, що "це дуже сильний сигнал для Росії".

Своєю чергою президент Франції Емманюель Макрон заявив, що чеська пропозиція відповідає минулій політиці ЄС. При цьому він оголосив, що Париж приєднається до ініціативи.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте також зауважив, що його країна виділить понад 100 мільйонів євро на реалізацію чеського плану, і що "інші країни приєднаються".

"Що стосується боєприпасів, то є дуже хороша чеська ініціатива щодо купівлі боєприпасів і снарядів з усього світу для України", – пояснив Рютте. Він відмовився уточнити, які саме країни за межами Європи можуть бути залучені до виробництва цих боєприпасів. "Це таємниця", – сказав він.

Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта, який також був присутній у Парижі, запевнив, що міністри оборони ЄС представлять "протягом наступних десяти днів конкретний план щодо посилення спроможності замовляти боєприпаси для підтримки військових зусиль українського народу".

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать