Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International отримала попередження від Мінфіну США про обмеження доступу до доларової системи через операції з росією

15 мая, 16:52
Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International (RBI) отримала письмове попередження від Мінфіну США про те, що доступ до фінансової системи США може бути обмежений через його операції з Росією. Як передає Укрінформ, про це повідомляє у середу Reuters з посиланням на співрозмовника, ознайомленого зі змістом листа.

«За словами особи, яка побажала залишитися невідомою, 6 травня заступник міністра фінансів США Воллі Адейємо надіслав RBI листа, в якому висловив занепокоєння щодо присутності RBI в Росії, а також щодо угоди на 1,5 млрд доларів з підсанкційним російським олігархом, від якої банк відмовився», - йдеться у повідомленні.

У листі зазначається, що розширення діяльності Raiffeisen Bank суперечитиме запевненням, які RBI давав Казначейству США, що банківська група намагатиметься згорнути свою діяльність в Росії. Другий за рангом чиновник Мінфіну США також попередив, що дії RBI підвищують ризик того, що Казначейство США може вжити заходів для обмеження його доступу до фінансової системи США, враховуючи побоювання, що його поведінка ставить під загрозу національну безпеку Сполучених Штатів. У листі Адейємо також посилався на указ президента США Джозефа Байдена, що дозволяє введення вторинних санкцій проти іноземних фінансових установ, які здійснюють значні транзакції, пов'язані з російською військово-промисловою базою.

Відповідно до джерела агентства, хоча RBI й відмовився через кілька днів після отримання листа від угоди, пов'язаної з російським олігархом Олегом Дерипаскою, занепокоєння Казначейства США щодо діяльності австрійської банківської групи в Росії залишається.

«Це попередження є найбільш серйозним на сьогодні для найбільшого західного банку в Росії. Воно відбулося після кількох місяців тиску з боку Вашингтона, який вже понад рік вивчає діяльність RBI в країні. І воно також підкреслює глибоке розчарування у Вашингтоні кредитором, незважаючи на його нещодавнє рішення відмовитися від угоди, яка загострила цю напруженість», - йдеться у статті.

Зазначається, що тоді як багато західних урядів і корпорацій радикально скоротили зв'язки з Росією після її вторгнення в Україну понад два роки тому, «Австрія залишається пов'язаною з Росією критично важливими газопроводами, а Відень, як і раніше, слугує хабом для готівки з Росії та її колишніх радянських сусідів».

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня RBI ухвалила рішення відмовитися від сумнівної угоди з купівлі пов’язаних з російським олігархом Олегом Дерипаскою акцій будівельної компанії Strabag, що дозволило б банку вивести свої прибутки в Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать