Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нібито назвав поляків "свинями": на президента Польщі подали в суд за неповагу до громадян

29 сентября, 21:47

 

На президента країни Анджея Дуду польська громадська організація "Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки" подала в суд, бо той нібито назвав "свинями" поляків, які дивилися фільм Аґнєшки Голланд "Зелений кордон".

Про це пишуть польські видання Fakt і TVN24 з посиланням на заяву самої громадської організації, передає Рубрика.

Слова, за які Дуду хочуть притягти до відповідальності, пролунали в етері програми "Гість новин" іще 20 вересня 2023 року.

Тоді польський президент казав, що "засмучений" тим, що знімають фільм "Зелений кордон", який нібито "сильно очорнює польських офіцерів" та "показує їх мало не садистами".

"Через той факт, що пані Голланд (режисерка фільму — ред.) показує польських офіцерів […] таким чином, мене не дивує, що офіцери Прикордонної служби, які бачили фільм, використовували гасло, знайоме нам з часів нацистської окупації, коли в наших кінотеатрах показували нацистські пропагандистські фільми: "У кінотеатрі сидять тільки свині"", — сказав тоді Дуда.

Пізніше він пояснював, що ці слова були не його заявою, а цитатою:

"Я чітко і ясно сказав, що я цитую. Я сказав, що цитую заяву представників Прикордонної служби, які подивилися фільм і зробили про нього заяви в ЗМІ".

Однак Варшавський окружний суд усе ж призначив дату першого засідання у судовому процесі проти Дуди, яке відбудеться 24 жовтня 2025 року о 10 ранку.

Президентський термін Дуди на той час уже завершиться. Слухання можна буде подивитися дистанційно кожному охочому.

У самій громадській організації заявили, що "знайшли легальний шлях і змогли обійти імунітет" президента, через який подати в суд на нього нібито було б неможливо.

 

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать