Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Столтенберг вважає реальним сценарій прийняття України в НАТО з окупованими територіями

05 октября, 16:40

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає реальним сценарій, за якого Україна стає членом Північноатлантичного Альянсу, при умові, що не всі її території деокуповані.

Про це пише "ЄП" з посиланням на інтерв'ю Столтенберга Financial Times.

Колишній генсек НАТО вважає, що існують способи розв'язати проблему застосування статті 5 Північноатлантичного договору про колективну безпеку у випадку України, якщо вона стане членом Альянсу з окупованими територіями.

"Завжди дуже небезпечно порівнювати, тому що жодні паралелі не є на 100% правильними, але Сполучені Штати мають гарантії безпеки для Японії.

Але вони не поширюються на Курильські острови, які Японія вважає японською територією, контрольованою росією", – навів він приклад.

Іншим прикладом, який навів Столтенберг, була Західна Німеччина, яка розглядала Східну Німеччину як частину великої Німеччини: "У них не було посольства у Східному Берліні. Але НАТО, звичайно, захищало лише Західну Німеччину".

"Коли є воля, є способи знайти рішення. Але потрібна межа, яка визначає, де застосовується стаття 5, і Україна повинна контролювати всю територію до цього кордону", – додав колишній генсек.

Ще до завершення своїх повноважень Столтенберг говорив, що рішення про будь-яке майбутнє членство України в Альянсі – зокрема й з окупованими територіями – має вирішуватись усіма союзниками.

Тоді Столтенберг наголосив, що саме союзники по НАТО мають вирішувати, "як саме членство має застосовуватися або працювати для України, і ми всі це усвідомлюємо".

"Звісно, якщо говоримо, що єдиний спосіб для України стати членом (НАТО – ред.) – це закінчення війни і повний контроль над усією українською територією, тоді даємо президенту путіну всі стимули просто знайти спосіб продовжувати війну", – зазначав ексгенсек Альянсу.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать