Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Армія рф використовує для ударів по Україні модернізовану версію ракети Х-69: що відомо

20 октября, 15:45

Російська армія продовжує експериментувати з різними бойовими частинами своїх крилатих ракет, щоб підвищити їхню ефективність під час терористичних ударів по Україні.

Telegram-канал "Полковник ГШ" нещодавно оприлюднив інформацію про використання росіянами нової версії ракети Х-69, оснащеної касетною бойовою частиною з металевими кульками, пише Defense Express.

Повідомляють, що вперше зафіксований випадок використання ракети Х-69 з касетною бойовою частиною стався під час атаки 19 жовтня 2024 року.

Тоді Повітряні Сили ЗСУ збили чотири одиниці з шести запущених ракет типу Х-59/Х-69, зокрема і ракету з новою бойовою частиною, що містить металеві кульки.

ракета Х-69

У Києві сапери знешкодили бойову частину ракети Х-69 у травні. Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

У повідомленні Telegram-каналу "Полковник ГШ" наголошують на необхідності викликати підрозділи ДСНС при виявленні металевих кульок, що залишаються після таких атак. Кульки можуть бути надзвичайно небезпечними, тому їх ні в якому разі не можна торкатися.

Характеристики та походження ракети Х-69

Крилата ракета Х-69 розроблена МКБ "Радуга" та вперше була представлена на військовому форумі "Армия" в серпні 2022 року.

Х-69 призначена для ударів з винищувачів, таких як Су-57, і має дальність до 400 км. Її загальна маса сягає до 800 кг, з яких близько 310 кг припадає на бойову частину.

ракета Х-69

Збита ракета Х-69 з касетною бойовою частиною. Фото: Соцмережі

Російські війська вперше використали Х-69 для масованого удару по Україні 7 лютого 2024 року. Ракету також застосовували для атак на критичну інфраструктуру, зокрема для удару по Трипільській ТЕС у квітні 2024 року.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, на початку травня 2024 року темпи виробництва ракет Х-69 становили від 1 до 3 одиниць на місяць. Також було повідомлено, що на той момент росія накопичила запас у 45 таких ракет.

Загалом варто відзначити, що рф продовжує експериментувати з бойовими частинами для своїх крилатих ракет з метою підвищення ефективності їхнього використання залежно від типу цілей. Як приклад можна згадати ту ж Х-101 з касетними суббоєприпасами тощо.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать