Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У тимчасово окупованому Криму з 2022 року провели понад тисячу акцій спротиву, - Ташева

24 октября, 17:32
Фото з фейсбук сторінки Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

Під час свого виступу на Третьому Парламентському саміті Кримської платформи Постійна Представниця Таміла Ташева висловила подяку уряду та народу Латвії за тепле приймання і незмінну підтримку України. Повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим. Вона підкреслила важливість зустрічей в рамках Кримської платформи та її парламентського виміру для консолідації міжнародної спільноти навколо питання деокупації Криму.

Постійна Представниця наголосила, що цього року 80 роковини депортації кримськотатарського народу, яка залишила глибокий шрам в історії кожної кримськотатарської родини. Вона висловила вдячність Латвії, Литві, Канаді, Польщі та Естонії за визнання депортації геноцидом, наголосивши, що це важливий крок до відновлення історичної справедливості та запобігання повторенню таких злочинів у майбутньому.

Постійна Представниця також звернула увагу на те, що, попри розгортання кампанії  масових репресій після окупації Криму росіянами, жителі Криму продовжують боротись та чинити спротив окупації:

“Більше тисячі акцій спротиву та солідарності з материковою Україною по всьому Криму з 2022 року – це та реальність, яку багато хто не хоче помічати, чіпляючись за російські міфи про проросійський Крим. Але Крим, так само як і інші тимчасово окуповані росією території, прагне бути звільненим”.

Вона також відзначила знакове звільнення з російської неволі Nariman Dzhelyal та Леніє Умерової, наголосивши на тому, що понад 218 кримчан, серед яких 132 кримські татари, досі перебувають у незаконному ув'язненні.

Постійна Представниця підкреслила, що війна росії проти України йде не лише за українську державність, але й за майбутнє мирне і стабільне життя у всій Європі. Вона згадала, що Формула миру та План перемоги, представлені Президентом України Володимиром Зеленським є чітким кроком дій для відновлення справедливості та миру.

“Для досягнення справжнього миру недостатньо лише політичних та дипломатичних зусиль. Ми повинні боротися за серця і уми людей, ми повинні поширювати правду про Крим та кримських татар у світі”, — наголосила Постійна Представниця.

Вона згадала про розвиток кримськотатарських студій в рамках оголошеною Першою леді Олена Зеленська Глобальної коаліції українських студій та розробку комплексних програм, спрямованих на відновлення інфраструктури, економіки, соціальної сфери та забезпечення прав і свобод кожного громадянина в рамках реінтеграції Криму.

На завершення Постійна Представниця закликала міжнародну спільноту продовжувати підтримку України та Кримської платформи, зазначивши, що тільки спільними зусиллями можливо досягти справедливого миру і відновити територіальну цілісність України.

 

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать