Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медиків розподілили

Студенти здебільшого не бояться їхати в село
21 листопада, 00:00

Учора у медичних ВНЗ України відбувся офіційний розподіл випускників — усього близько 4 тисяч студентів. Понад тисячу лікарів та провізорів випустить у 2007 році Національний медичний університет імені О. Богомольця.

Випускники медичних навчальних закладів — особлива категорія студентів хоча б тому, що це чи не єдина сфера, де відбувається розподіл з працевлаштування із обов’язковим відпрацюванням трьох років на користь держави. Така перспектива традиційно насторожує не тільки учасників навчального процесу, а й рядових громадян: чи працюватиме лікар добре там, куди його привезли проти волі, чи дістанеться селу справжній фахівець, чи матиме випускник дах над головою там, куди його закинуло міністерство?

Майбутні випускники не чекають від розподілу чогось несподіваного. Насамперед тому, що протягом навчання кожен студент мав можливість пройти практику у певному медичному закладі, а отже — є ймовірність, що ця лікарня попросить МОЗ «розподілити» лікаря саме до них. Ті, хто не чекає рекомендації від медустанов, все одно мають приблизне уявлення про свою майбутню роботу: студенти з регіонів повернуться у свої області, і журналісти не побачили студентів, які були б цим незадоволені.

Студенти мають достатньо чітке уявлення про те, які умови чекають їх у селах і подекуди навіть стверджують, що підняття рівня життя на селі є для них головною метою. «Розподіл тому й відбувається зараз, до Нового року, щоб у бюджеті вчасно заклали кошти для тих, хто не залишиться в Києві, — вважає майбутній хірург у Київській області. — Я киянин, але мене направляють у область, точніше, в обласну лікарню. Там важче, але я вже кілька років працював там улітку — і лікарня звернулася до МОЗ, щоб мене направили до них. Який сенс брати когось стороннього, коли я вже зараз там працюю?»

«Розкидати з Києва в далекі області й села нікого не будуть. Адже в областях є свої медуніверситети, які самі готують фахівців для свого регіону, — пояснює прес-секретар МОЗ Тетяна Юрченко. — Контрактники, яких міністерство не працевлаштовує, перед навчанням отримували цільові направлення з лікувальних закладів, отже, найімовірніше, саме туди вони й підуть працювати». За словами Т. Юрченко, після обов’язкового відпрацювання на користь держави чимало медиків — більше половини, а то й до 80 відсотків «розподілених» — залишаються працювати на тому ж місці. Причиною цьому стають не тільки вдала медична практика, а й одруження чи народження дитини. Міністерство йде назустріч і тим, хто вже зараз має власну родину: таких студентів намагаються спрямувати туди, де живе й працює чоловік чи дружина.

За офіційною інформацією Міністерства охорони здоров’я, фактичний дефіцит лікарів первинної ланки на селі складає понад 1800 осіб. З випуску 2007 року до сіл поїдуть працювати близько двох тисяч лікарів. Щоб заохотити молодих фахівців до праці в регіонах, держава і місцева влада поступово створюють належні умови для проживання й праці: протягом першого півріччя нинішнього року житло отримали 95 осіб персоналу ФАПів та сільських амбулаторій, а також 91 лікар. У комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я материнства і дитинства планують поновити соціальні пільги сільським медичним працівникам.

Минулого року чимало галасу наробив наказ Міністерства охорони здоров’я, згідно з яким перелік спеціальностей первинної спеціалізації було скорочено до 17 — у відповідності до Директиви Європейського Союзу щодо визнання кваліфікацій та лікарських спеціальностей у країнах ЄС. Однак вітчизняні реалії довели, що для України цього замало. У 2006 році повернулися такі спеціальності практичної охорони здоров’я, як дитяча хірургія, інфекційні хвороби, мікробіологія та інші, усього — 29 спеціальностей інтернатури. Випускникам, які потрапили під дію минулорічного указу, відтепер надано можливість пройти спеціалізацію на пільгових умовах, якщо є відповідні вакансії у лікувально-профілактичних закладах. Випускники ж 2007 року отримали понад 200 направлень у лікарні Києва. До Київської області спрямовано 99 лікарів, до Житомира, Чернігова, Черкас та в інші регіони поїдуть понад 350 фахівців, а ще десять кращих випускників міністерство спрямувало на роботу до науково-дослідних інститутів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати