Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екстрадиція Тумгоєва у Росію: реакція соцмереж

Україна екстрадувала вихідця з Інгушетії за запитом ФСБ попри заборону Комітету ООН з прав людини
13 вересня, 21:14

Сьогодні стало відомо, що Україна видала Росії члена кавказького підпілля, уродженця Інгушетії Тімура Тумгоєва. Він шукав притулку у нашій країні.

Про екстрадицію Тімура  повідомив у Facebook правозахисник Павло Подобєд.

Громадянин РФ Тімур Тумгоєв надав суду документи, які посвідчували б те, що він воював в батальйоні імені Шейха Мансура в присутності адвоката Харківської правозахисної групи. Про це Громадському радіо розповів представник ХПГ Борис Захаров коментуючи повідомлення заступника генпрокурора Євгена Єніна про те, що Тімур Тумгоєв не зміг довести свою участь в АТО.

У багатьох українців викликало обурення сам факт того, що ГПУ виправдовує свої дії тим, що Тумгоєва не воював в АТО, що само по собі не може бути аргументом для екстрадиції до держави агресора.

Також, за словами Захарова, Тумгоєв не воював на боці бойовиків «Ісламська держава».

«Безпідставні сфабриковані обвинувачення з боку РФ, жодних доказів не було надано», — сказав Захаров.

У червні 2016 року інгуш був затриманий ДПС України в аеропорту Харкова, куди він прибув з Туреччини.

Раніше ж Тумгоєв звертався до Державної міграційної служби України із заявою про надання йому статусу біженця або шукача притулку, через загрози його життю та здоров’ю у Росії, пов’язані з релігійною приналежністю. Однак, він отримав відмову, незважаючи на зібрану інформацію щодо численних випадків порушень прав людини на Північному Кавказі, включаючи викрадення людей, вбивства, катування та незаконне позбавлення волі людей, які належать до опозиційних політичних рухів та сповідують іслам.

«Сам Тумгоєв заявив, що втік з РФ до Туреччини через тортури, яких він зазнав від співробітників центру «Э» МВС РФ. Чоловік стверджував, що під тортурами росіяни змушували його стати інформатором у лавах салафітскього підпілля», – пише Павло Подобєд.

Варто зазначити, що у 2017 році Комітет ООН з прав людини вимагав http://khpg.org/index.php?id=1497368039  від Уряду України призупинити екстрадицію громадянина Росії Тимура Тумгоєва на період розгляду його скарги щодо порушення Статті 7 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, яка закріплює право не бути підданим катуванням та жорстокому поводженню.

Однак Україна видала Росії кавказького повстанця попри заборону Комітету ООН з прав людини.

При цьому у Генеральній прокуратурі України стверджують, що Тимур Тумгоєв ніколи не служив в зоні проведення Антитерористичної операції і ніколи не висловлював відповідного бажання.

Більш того, прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко звинуватив українські ЗМІ у тому, що вони, за рахунок поширення інформації про участь Тумгоєва в антитерористичній операції на сході України, намагаються створити йому “позитивний імідж”.

“Не зважаючи на дії Російської Федерації на території України, що були засудженими більшістю держав світу, Україна продовжує займати позицію цивілізованої правової держави, що додержується правил на світовій арені, у тому числі щодо екстрадиції правопорушників”, – додав він.

Наразі справжня причина видачі інгуша Росії не відома, однак у соцмережах вже активно обговорюють цю ситуацію. «День» підготував для своїх читачів огляд найбільш конструктивних позицій та думок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати