Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потрібна єдина платформа»

У Вінниці студенти-переселенці на Всеукраїнському форумі виробляли «дорожню карту» подолання проблем переміщених осіб
13 жовтня, 11:39

30 молодіжних лідерів із числа студентів-переселенців зібралися у Вінниці на Всеукраїнський форум «Криза переміщення — студентські голоси». Його організувала Спілка молодіжних організацій Вінниччини. Упродовж трьох днів студенти працювали над створенням єдиної дорожньої карти для вирішення нагальних проблем та загроз, з якими щодня доводиться стикатися внутрішньо переміщеним особам. Крім цього, студентські лідери створили єдину громадську платформу, яка покликана об’єднати усіх студентів-переселенців у різних містах держави.

Нині, за даними Міністерства освіти і науки України, з тимчасово окупованих територій переїхали 16 вищих навчальних закладів. Це понад 35,5 тисячі студентів та майже 3 тисячі викладачів. Лише дев’ять вишів зараз мають хоч якусь комп’ютерну техніку, решта — працюють на позиченій або без неї. А з літературою ситуація взагалі критична, спеціальними виданнями виші забезпечені на 17 — 20%. Та найгострішою проблемою для студентів і викладачів залишається житло. Департамент освіти й науки Вінницької облдержадміністрації для забезпечення студентів ДонНУ, який переїхав до Вінниці восени минулого року, виділив лише 10% гуртожитського фонду міста.

Директор координаційного центру переміщених вишів Олександр Кульга каже, що, зважаючи на складну ситуацію в країні, студентське самоврядування у переміщених вишах «завмерло». І хоча Міністерство освіти і науки через донорські програми шукає додаткові гроші на ці потреби, та вирішити абсолютно всі проблеми студентства не вдається.

«Наша організація за підтримки відділу преси, освіти і культури посольства США ініціювала проведення всеукраїнського форуму вимушених студентів-переселенців «Криза переміщення — Студентські голоси» для того, щоб допомогти вимушеним студентам-переселенцям адаптуватися у нових умовах, — каже заступник голови Спілки молодіжних організацій Вінниччини Алла Курбатова. — Тема, яку ми анонсували, виявилася актуальною, бо на участь у форумі заявки подали понад 200 охочих, але місць було лише 30. Тому тренери і психологи віддавали перевагу тим студентам, які чітко окреслили свої сподівання в мотиваційному листі. Це студенти-переселенці з різних вишів, які нині живуть у Києві, Харкові, Львові, Вінниці». Тренінги і практичні заняття форуму тривали на базі Донецького національного університету.

«Рік тому завдяки зусиллям наших студентів була створена ініціативна група з евакуації ДонНУ, — зізнається ректор ДонНУ Роман Гринюк. — Маю надію, що створення громадської організації, яка відстоювала б їхні інтереси студентів-переселенців на всіх фронтах, стане продуктивним кроком, бо зараз від вимогливого студентського голосу багато чого залежить».

«Раніше я навчався у Донецькому національному університеті управління, зараз студент Львівського політеху, — розповідає учасник форуму Віталій Слутий. — Маю на меті створити у Львові організацію з числа студентів-переселенців, яка б допомагала «новеньким» швидше адаптуватися. Назад у Донецьк повертатися не збираюся. Там небезпечно».

Уже по завершенні форуму студенти-переселенці визнали, що найбільшою їхньою проблемою є незнання своїх прав та свобод. Тому наразі їм важливо створити організацію, яка допоможе консолідувати сили, дозволить обмінюватися досвідом та втілювати зміни на краще.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати