Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Спільне повітря" або Музика, яка єднає всіх людей

30 березня у семи аеропортах України симфонічні оркестри одночасно виконають “Оду до радості” Бетховена!
28 березня, 16:35
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Акція відбудеться на сороковий день загибелі учасників громадянського протистояння у Києві 18 - 20 лютого, одна з її цілей — вшанування пам'яті загиблих. Також проект має на меті підтримку єдності та цілісності України , відзначення підписання Україною політичної частини Асоціації з Євросоюзом. 

Участь у «Спільному повітрі» візьмуть понад півтисячі музикантів! Наприклад, у Львові за рояль сяде Маркіян Мацех -  автор “Піаніно для Беркуту”. Придумали та реалізовують проект волонтери зі Львова, Харкова та Києва, їх підтримало керівництво семи  аеропортів. До речі, в аеропорту “Київ” (Жуляни) окрім виступу Президентського оркестру та Військового хору запалять лампади на спомин про загиблих і відкриють фотовиставку, присвячену подіям Євромайдану.

30 березня  «Спільне повітря» об’єднає симфонічні оркестри Львова, Києва, Харкова, Донецька, Одеси та Дніпропетровська.  Музиканти в аеропортах своїх міст одночасно виконають “Оду до радості” — офіційний гімн Євросоюзу  (початок акції о 13:00).

Послухати виконання “Оди до радості ” зможуть не лише пасажири летовищ, а всі бажаючі, які  приїдуть в аеропорт.

До речі, в рамках акції в аеропорту “Київ” (Жуляни) всі кошти від продажу фото картин, а також гроші, зібрані через благодійні скриньки, буде спрямовано до Фонду допомоги сім'ям загиблих. Як розказали «Дню» організатори, від виникнення ідеї до  реалізації проекту знадобилося менше десяти днів. Ініціаторами а проекту виступили: головний координатор — львів'янка Іоланта Пришляк, заступник генерального директора Львівської філармонії, Голова правління оркестру «INSO-Львів»; харків'янка Олена Рофе-Бекетова та киянка Христина Храновська, благодійниця та меценат. Координаторами акції також стала харківська PR-аґенція “Bagels & Letters”, Іванна Скиба-Якубова та Тетяна Ландесман. Координацію з усіма аеропортами зголосилася здійснювати адміністрація аеропорту “Львів”.

Проект є волонтерським:  музиканти та організатори роблять його безкоштовно.

На летовищах “Спільне повітря” вирішили проводити тому, що аеропорти є символом відкритості світу, об'єднання, своєрідним “містком ” між людьми, країнами та  регіонами. Внутрішня символіка акції — “Вікно в Європу”, “Схід і Захід разом”, “Спільне повітря для всіх людей світу”!

Аеропорти зрозумілим чином асоціюються з небом, а з небом так само асоціюється пристановище для душ тих, хто загинув за свої ідеї і свій обов'язок. Так ми повертаємося до ідеї вшанування полеглих, — говорять ініціатори акції.

У рамках акції “Спільне повітря ” бетховенську “Оду до радості” ( у цьому знаменитому творі  звеличується єдність усіх людей) виконають:

Київ, аеропорт «Бориспіль», термінал D — ансамбль класичної музики ім. Бориса Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України; художній керівник — народна артистка України  Валентина Іконник-Захарченко.

Київ, Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), Термінал А — Національний Президентський оркестр під керівництвом народного артиста України Анатолія Молотая та Академічний ансамбль пісні і танцю збройних сил України під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Антонюка. До військового хору приєднаються також студенти музичних закладів Києва.

Львів, Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького, новий термінал «А» —  Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів. Диригент Володимир Сивохіп, генеральний директор Львівської обласної філармонії, музикознавець. За роялем — Маркіян Мацех.

Керівник оркестру — народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Герой України Мирослав Скорик.

Камерний хор “Глорія”.

Харків, Міжнародний аеропорт “Харків”, міжнародний термінал —

Симфонічний оркестр та хор Харківського Національного Академічного театру опери та балету ім. Лисенка;

диригент — заслужений діяч мистецтв України Віталій Куценко.

Головний хормейстер — заслужений діяч мистецтв України Олексій Чернікін,

солісти Олена Старікова, Лілія Кутіщева, Олександр Лапін, Олексій Сребницький.

Одеса,  Міжнародний аеропорт “Одеса” — Оркестр Одеського національного академічного театру опери та балеру. Дириґент — Ігор Чернецький.

Хор Одеського національного академічного театру опери та балету. Хормейстер — головний хормейстер ОНАТОБ, заслужений діяч мистецтв України Леонід Бутенко.

Дніпропетровськ, міжнародний аеропорт “Дніпропетровськ”— Академічний Симфонічний оркестр Дніпроптеровської обласної філармонії. Головний дириґент та художній керівник — заслужений діяч мистецтв України Наталя Пономарчук.

Хор академічного Театру опери та балету. Хормейстер — заслужений діяч мистецтв України Валентин Пучков-Сорочинський

Донецьк, Міжнародний аеропорт “Донецьк” ім. С.  Прокоф'єва — Академічний симфонічний оркестр ім. С.  Прокоф'єва Донецької обласної філармонії. Диригент — заслужений діяч культури та мистецтв України Олександр Долинський.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати