Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Усі дороги ведуть у Дрогобич

01 червня, 15:40

Сьогодні у Дрогобичі на Львівщині розпочинається фестиваль Бруно Шульца, так званий «Шульцфест», який ось уже увосьме проводить команда місцевих ентузіастів на чолі з Вірою Меньок.

Здавалось би, у цій новині все звичне й буденне – є собі місто, був у ньому колись великий письменник, ось і влаштовують на його честь фестиваль. Та насправді все не зовсім так, і реальна ситуація більше скидається на фантастичну, гідну фантасмагоричного оповідання самого Бруно Шульца.

По-перше, доля письменника складалася так, що про нього давно мали забути. Тож першим із шульцівських чудес є те, що ми досі про Бруно пам’ятаємо, а його тексти видаються всіма основними мовами світу.

По-друге, авторові легко написати, що фестиваль відбувається «увосьме», але не так легко було його організувати. «Шульцфест» започатковано Ігорем і Вірою Меньок ще в 2004 році – і фактично щоразу були сумніви, чи вдасться знайти ресурси для проведення наступного фестивалю. Річ ще й у тім, що деякі вузьколобі місцеві діячі не хотіли сприймати Бруно Шульца за свого, дрогобицького літератора – бо ж то буй євреєм, та ще й писав польською. І чхати їм на те, що Шульц зробив Дрогобич відомим на увесь світ. На щастя, але також ціною неймовірних зусиль і спалених нервових клітин, фестиваль усе ж вдалося зробити регулярним – зокрема завдяки дієвій підтримці з боку польських інституцій, Дрогобицького педагогічного університету та грона місцевих шанувальників творчості Шульца (театрали, журналісти, дослідники творчості і просто любителі мистецтва, які намагаються зробити своє провінційне місто непровінційним).

Нарешті третім, найчудеснішим із чудес, є змістовне й формальне наповнення – програма фестивалю. Бо такої програми не посоромилася б і столиця: понад 100 учасників із 17 країн! Найвідоміші, але справді найвідоміші – наприклад, Ольґа Токарчук, яка щойнотиждень тому отримала Міжнародного Букера – письменники! Виставки, театральні вистави (у тому числі з Бразилії), перформенси, концерти, наукова конференція, що триватиме тиждень, нічні літературні прогулянки зі смолоскипами, читання й відпочивання.

На ці кілька днів райцентр Дрогобич стане стольним градом літератури й інших мистецтв, столицею людей з усіх куточків світу, які цінують вишукану прозу Шульца й завдяки яким чудо повернення цього письменника в український контекст відбудеться вже увосьме.

Фестиваль триватиме аж до 7 червня, вхід на всі події безкоштовний, тож не гайте часу і вирушайте в Дрогобич. Без вас чуда не буде!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати