Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У центрі Вінниці "билися" крашанками

18 квітня, 20:21

Традиційний пост-пасхальний фестиваль «Битва крашанками» провели сьогодні на головному майдані Вінниці. Вінничани та гості міста, озброївшись фарбованими яйцями, згамалися у конкурсах на найміцнішу та «найкрутішу» крашанку. За словами ідейного натхненника битви, громадського активіста Олександра Шемета, крашанкові «бої» – це єдиний вид спорту, де не має значення ні вік, ні вага, ні зріст учасника. Змагатися можуть всі охочі. Головне – азарт, посмішка і міцні крашанки.

«Цей фестиваль ми проводимо у Вінниці вже п’ятий рік поспіль, але вперше на центральній площі міста – майдані Незалежності. Його мета проста – популяризація обрядових особливостей української культури та залучення вінничан до давніх традицій, – каже Олександр Шемет. – Суть битви полягає в тому, щоб перемогти суперника. Б’ють по черзі кожне яйце, пересуваючи ним по столі, до яйця суперника. Перемагає той, хто першим переб’є всі крашанки противника. Також визначаємо переможця у номінації «найкрутіше» яйце, тобто те, яке найдовше крутитиметься на столі. Поки що рекорд – 22 секунди».

Учасники могли змагатися яйцями, які принесли з дому, або ж отримати інвентар просто перед конкурсом. Для цього організатори зварили та пофарбували майже три сотні яєць. Напередодні зареєструвалися приблизно 40 учасників, але бажання взяли участь у змагальні виявили значно більше вінничан. Але удача посміхнулася гостю міста – 7-річному Тимуру, який приїхав до Вінниці разом зі своєю родиною з Києва. Хлопчик радів перемозі, казав, що обов’язково розповість про вінницьку традицію битися крашанками своїм друзям із двору. І, можливо, на наступний рік вони влаштують подібні змагання у себе біля будинку.

Окрім «Битви крашанок», всі бажаючі мали можливість взяти участь у майстер-класах із розмальовуванню яєць у різних техніках, який влаштували у рамках фестивалю «Великоднє диво». Також – долучитися до мистецького проекту «Пасхальні візерунки», під час якого було розмальовано шість гіпсополімерних яєць, висота кожного – 1,35м. Кожна писанка різна, має свій сюжет, певні обереги, це і янголи, і храмові споруди, і українські орнаменти. Сьогодні вінничани завершили розмалювати останню гігантську писанку. Усі бажаючі на згадку про свято фотографувалися та робили «селфі».

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати