Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рівненські активісти дослідили, наскільки жителі області орієнтуються у своїх правах

20 червня, 17:10

Активісти громадської організації «Кримська діаспора Рівненщини» дослідили, наскільки жителі області орієнтуються у своїх правах. Їх, зокрема, цікавило, чи знають люди, як поводитися під час затримання правоохоронцями, чи чули про безоплатну правову допомогу, чи поінформовані про послуги безкоштовного адвоката. 

Тема доволі актуальна, переконують активісти. «Затримання може трапитися з кожним, від домогосподарки до підлітка, який катається на скейті.  І в цій ситуації дуже важливо вміти захистити свої права», - вважає правозахисниця, керівник ГО «Кримська діаспора Рівненщини» Ельвіра Шиліна.

Представники громадської організації провели серію опитувань. Серед респондентів були жителі області,  адвокати, які, власне, надають безоплатну правову допомогу, поліцейські, які відповідають за затримання, а також люди, які наразі перебувають у місцях позбавлення волі. Це відбувалося у рамках проекту «Моніторинг надання послуг Регіональними центрами безоплатної вторинної правової допомоги при затриманні громадян», що реалізується за підтримки Європейського Союзу.

За результатами дослідження, населення Рівненщини має низький рівень поінформованості у сфері прав людини, коментують активісти. До того ж, третина респондентів вважає, що за останні роки ситуація в цій сфері погіршилася. Більше половини опитаних чули про безоплатну правову допомогу, але майже 50 відсотків із них не має уявлення, з яких питань її можна отримати. Тим часом про право на безкоштовного адвоката більшість респондентів чула. Однак лише 50 відсотків із них знають, що він повинен виїжджати на кожне затримання, і трохи більше 30 відсотків орієнтується, що від послуг безкоштовного адвоката можна відмовитися лише в його присутності.

Тим часом результати опитування респондентів, яких затримували правоохоронці, активісти називають тривожними. Адже двом третинам із них не повідомляли про право на безкоштовного адвоката.

Крім того, громадські активісти спілкувалися і з ув’язненими. 

«Це опитування було дуже цікавим. Адже дана категорія респондентів не боялася бути відвертою у відповідях. Річ у тім, що тиск на ув’язнених збоку правоохоронних органів вже неможливий, - пояснює керівник ГО «Кримська діаспора Рівненщини» Ельвіра Шиліна. - Так, троє з десяти опитаних розповідали, як їх били після затримання. Декілька ув’язнених сказали, що до них адвокати не приїздили взагалі. Вони не скористалися послугами безоплатної вторинної допомоги, більше того, про таку можливість їм навіть не повідомили. Двоє респондентів розказали, що вимагали присутності адвоката. Але прохання одного з них так і не було задоволене. Натомість до іншого чоловіка, якого затримали в 4 годині ранку, адвокат приїхав лише увечері. Єдиний опитаний повідомив, що йому вручили пам’ятку затриманого і чоловіка не допитували до приїзду адвоката».

Результати свого дослідження правозахисники ГО «Кримська діаспора Рівненщини» обговорять із представниками центру Безоплатної вторинної правової допомоги, поліції, управління юстиції та громадськості.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати