Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині відкрили меморіальну дошку генералу-хорунжому УПА Івану Трейку

25 серпня, 12:52

З нагоди Дня незалежності у селі Старостинці Погребищенського району встановили пам’ятну дошку на честь легендарного повстанського отамана Української Народної Республіки, генерала-хорунжого Української повстанської армії Івана Трейка. Ініціатива вшанування видатного земляка належить депутату обласної ради Володимиру Барцьосю. За його словами, виготовив меморіальну дошку відомий на Вінниччині скульптор Анатолій Бурдейний. Її символіка відображає традицію визвольної боротьби українців за державність і національну волю, характеризує героїчний життєпис отамана і генерала Івана Трейка.

«Відкриття меморіальної дошки на честь Івана Трейка – це перше офіційне вшанування нашого земляка у його рідному селі за всі роки незалежності. Цього року виповнюється 122 роки з дня народження і 75 років з дня його загибелі. Сьогодні ми віддаємо його і усім нашим героям належну шану. Реалізувати ініціативу – встановити пам’ятну дошку – стало можливим завдяки фінансуванню Старостинецької сільської ради та коштів меценатів», – уточнив Володимир Барцьось.

Відкривали меморіальну дошку Володимир Барцьось, Старостинецький сільський голова Юрій Філіповський та родич Івана Трейка – Іван Мазуркевич (син Соломії Трейко). Учасники зібрання вшанували Івана Трейка, його повстанців та загиблих героїв російсько-української війни хвилиною мовчання. Після чого почесна варта з військовослужбовців вінницького гарнізону Збройних Сил України вишикувалась у парадному строю і віддала честь салютними сальвами зі зброї. Супроводжувався урочистий мітинг промовами істориків та краєзнавців, а також звучанням стрілецьких пісень, які виконував вокально-інструментальний ансамбль «Оберіг» Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Як писав «День», місять тому на межі двох областей — Житомирської і Рівненської – встановили пам’ятний знак на честь уродженця Вінниччини – отамана УНР і генерала-хорунжого УПА Івана Трейка. Його розташували на місці бою і трагічної загибелі бійців отамана у липні 1945 року. Ініціатором акції виступило Новоград-Волинське Братство ОУН-УПА імені Романа Шухевича. Кошти на пам’ятник збирали як благодійні пожертви та спонсорську допомогу.

Довідка «Дня»: Іван Трейко вступив до армії УНР з перших днів створення Центральної Ради. Очолював повстанський загін, діяльність якого поширювалася на Київщину, частково Поділля. У 1923 році Трейка призначено командиром Київської повстанської групи, створеної поряд із Волинською та Подільською групами за рішенням еміграційного керівництва УНР. Після невдалої спроби підняти всезагальне повстання у 1923 році, Трейко оселився на Рівненщині у селі Самостріли, де створив комітет допомоги емігрантам з України.

В 1930-х рр. отаман стає активним членом гетьманського руху Павла Скоропадського. А за часів Другої Світової війни співпрацює із Тарасом Бульбою-Боровцем і організовує участь українських гетьманців у лавах УПА «Поліська Січ». У 1942 роках у м. Холм Трейко був заарештований гестапо, але йому вдалося вийти на волю. Після чого він пішов в УПА. Працював начальником відділу розвідки Штабу Воєнної Округи «Тютюнник» УПА-Північ. З серпня 1944 року — заступником шефа штабу й начальником розвідки З’єднаних груп «44» УПА-Північ. Загинув Трейко у бою з військами НКВД 18 липня 1945 року в с. Сторожів, Рівненської області. 8 жовтня 1945 року Українська Головна Визвольна Рада присвоїла Івану Трейку звання генерал-хорунжого УПА (посмертно).

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото з Facebook-сторінки Володимира Барцьося

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати