Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Сумах відлунали "Сурми України"

28 червня, 18:07

Святкування Дня Конституції України в Сумах означилося проведенням традиційного фестивалю духової музики, який уже набув статусу Міжнародного та давно став своєрідною візитівкою міста над Пслом.

Нинішнього року фестиваль проходив ушістнадцяте, за участі 14 музичних колективів з різних міст України, а також гостей з турецького міста Бурса, яке представляв воєнно-історичний оркестр «Улудаг Мехтер».

Безумовно, виступ турецького колективу став окрасою фестивалю - завдяки своєму особливому колориту, екзотичним костюмам та старовинній музиці, що збереглася ще з XIII століття. Музиканти з Туреччини щороку радують сумчан та гостей обласного центру. Вони прибули до Сум напередодні фестивалю і ще до офіційного його відкриття привітали українців своїм виступом біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Справжній шквал емоцій та оплесків викликало неочікуване виконання ними української пісні «Їхав козак за Дунай». Незворушні та суворі під час маршу, турецькі гості охоче йшли на контакт з глядачами після свого виступу та нікому не відмовляли у бажанні сфотографуватися з ними на пам'ять.

Відкриття XVI Міжнародного фестивалю духової музики «Сурми України» відбулося увечері 27 червня на Театральній площі перед Сумським обласним академічним театром драми та музичної комедії ім. Щепкіна. До учасників та гостей зі словами привітання звернулися представники обласної та міської влади, а також головний диригент фестивалю, один з його засновників, Народний артист України, генерал-майор Володимир Деркач.

А вранці 28 червня святкування Дня Конституції розпочалося урочистим мітингом та парадом оркестрів, які промарширували вулицею Соборною. Їх зустрічали оплесками тисячі сумчан.

Опісля музичні колективи виступали на різних локаціях – у парках та скверах міста.

Нинішнього року у фестивалі брали участь оркестри з Сум, Києва, Харкова, Одеси, Чернігова, Кременчука, Новомосковська і, як уже сказано, з Туреччини. Деякі з них долучилися вперше. Як-от, своєрідною «родзинкою» став дебют дівочого народного духового оркестру «Роксолани» Кременчуцького педагогічного училища.

Завершився фестиваль яскравим гала-концертом на стадіоні «Ювілейний».

Алла АКІМЕНКО, Суми. Фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати