Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відтворили бій під Крутами

29 січня, 19:05

Сьогодні, 29 січня, в 99-ту річницю бою під Крутами у Львові відбулася реконструкція цих подій. Організаторами цього було ГО "Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" та Львівська облдержадміністрація.

Усі події театралізованого військово-історичного дійства "Бій за станцію Крути"  розгорнулись у сквері навпроти ЛОДА. Реконсруктори були поділені на червоногвардійців та курсантів "Вільного козацтва" і вояків УНР. Під розповідь ведучого глядачам було детально відтворено усі події, які розгорнулися під Крутами.

Після закінчення бою реконсруктори дали потрійну сальву вшановуючи усіх воїнів, що загинули в боротьбі за Україну.

Довідка.

Бій під Крутами  відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути та села Пам`ятне. Загон із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків, протистояв 4-тисячному підрозділу російської Червоної гвардії. Цей бій тривав 5 годин.

Курсанти, які були маже дітьми, призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Втрати українських військ під Крутами оцінюються в 70-100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них – 37-39 убитих в бою та розстріляних студентів і гімназистів. На сьогодні відомі прізвища 20 з них.

При цьому втрати радянських військ під Крутами були значними, досягали лише вбитими 300 солдатів. Завдяки цьому  радянське військо втратило боєздатність на чотири дні.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати