«Еней» — це... соняшник моторний
Він дає олію, що за усіма якостями перевищує оливкову![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20031223/4233-5-4.jpg)
Новий гібрид соняшнику, виведений харків’янами і вже випробуваний у кількох областях України, дає олію, що за усіма якостями — кулінарними, смаковими — перевершує оливкову. «Еней» — так назвали селекціонери Інституту рослинництва ім. В.Я.Юр’єва свій новий соняшник. Що й казати — моторний трудівник. Він дає олію не лише кращої якості, а й у більшій кількості, порівняно з тими соняхами, що вирощують на наших ланах зараз. До того ж ця олія наділена лікувальними властивостями, які допоможуть побороти дуже поширену сьогодні чоловічу хворобу.
ОЛИВКИ ЧИ СОНЯШНИК, ЯКА РІЗНИЦЯ?
Оливкова олія є неперевершеною (ми всі про це знаємо) у кулінарії не лише через свій особливий смак та прозорість. Якщо готувати на ній страви у фритюрі, тобто смажити у цій олії пончики чи біляші, витрати на вигоряння будуть менші та й фритюр служитиме довше, бо не чорнітиме і повільніше перетворюватиметься на оліфу. Саме це і відбувається зi звичайною соняшниковою. До того ж оливкова олія має такий склад, що допомагає організмові засвоювати важкі жири. Усьому цьому вона завдячує своєму основному компоненту — олеїновій кислоті.
До чого тут кислота? Слід нагадати, що «жир» це слово для щоденного вжитку. З точки ж зору хімії жири — це органічні кислоти. Такі кислоти, так само як і усі інші, утворюють солі, а звуться їхні солі — мило, — саме те, яким ми щодня користуємося.
Плоди олійних рослин містять усі жирні кислоти, але у різній кількості. Соняшникова олія в основному складається з лінолевої кислоти, яка швидше псується. Оливкова ж — з олеїнової, її там 76 відсотків. Отже, харчові олійні культури бувають двох типів — олеїнові та лінолеві. Харківські селекціонери добре попрацювали над тим, аби «навчити» соняшник виготовляти оливкову олію, тобто вивести соняшник не лінолевого, а олеїнового типу. І ось два роки тому двадцятирічну працю вчених під керівництвом директора Інституту рослинництва члена-кореспондента Української академії аграрних наук В.В. Кириченка завершено тим, що в Україні зареєстровано новий гібрид. «Еней» дає олію майже з самої олеїнової кислоти: 93 відсотки. Більше, ніж оливки!
ЯКЩО БДЖОЛИ НЕ ГУДУТЬ
Цей рік видався для соняшнику дуже несприятливий: коли жовтогарячі квітки вже оберталися за сонцем, лили дощі й бджоли здебільшого відпочивали. Через це середня урожайність насіння по нашій області не перевищує 10 центнерів з гектара. А от «Еней», під яким цього року було 20 тис. га українських земель, на різних ланах і забезпечив урожайність 15 — 30 ц/га. Минулого ж року він давав по 20 — 40 ц/га. Але навіть цього року не обійшлося без приємних виняткiв. Так, агрофірма «Сади України», очолювана О.Б.Зайцевим, яка у Кегичівському районі дуже цікавиться високопродуктивним насінням, засіяла новою культурою 800 гектарів, і зібрали вони з кожного 42 центнери!
Ось останні дані про цьогорічну урожайність олійних культур у Запорізькій області. Традиційні соняшники — лінолевого типу — дали урожай: сорти — 5— 7 ц/га, гібриди 16 — 20 ц/га (минулого теплого літа різниця в урожайності була не такою великою). «Еней» же дав — 25 ц/га! Це тому, що усі гібриди харків’ян самозапилюються.
А як з олійністю? Державний стандарт передбачає 48%. У «Енея» вона сягає 53%. Селекціонери Інституту ім. Юр’єва завжди ставлять для своїх гібридів вищу планку: не менше 50 відсотків. Саме такий показник має попередній, вже дуже відомий гібрид «Світоч», з якого, за словами селян, олія «аж тече». При цьому і «Еней», і «Світоч» мають зменшену панцирність, тобто тонше лушпиння.
Для переробників нові гібриди — це просто прибуток з нічого: річ у тім, що контроль соняшникового насіння на олійність у нас не передбачений. За норму вважається вихід готового продукту — 44%. А нові гібриди дають додатковий вихід олії, який і йде на користь переробникам. Це іще одна причина, чому найзаповзятливіші з них також уважно придивляються саме до «Енея», і не лише на Харківщині. І ще одне. Перші спостереження показали, що свині, яких відгодовують макухою з «Енея», у певні періоди стають не такі крикливі…
Нові харківські гібриди мають стратегічне значення — це запорука здійснення державної програми реструктуризації орних земель. За цією програмою під соняшником в усій Україні мусить бути не більше 2 млн. гектарів земель (зараз ця цифра дорівнює 5 млн.). При такому зменшенні площ нові соняшники дозволять ще й суттєво збільшити виробництво продукції. Наскільки ж це важливо саме для України, де розораність, а значить, і ерозія ґрунтів, через яку, зокрема, знижується їх родючість, — найвища в Європі!
А яку ж поширену хворобу допоможе здолати наш «Еней»? Щодо цього директор інституту пояснив: у країнах, де вирощують оливки, чоловіки майже не знають таких хвороб, як простатит та аденома. Тож і нашим землякам слід вживати для профілактики тричі на день по столовій ложці такої олії — і ризик захворіти значно зменшиться.