Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Прописка» для хмарочосів

Фейкові активісти пропонують захистити Дніпро, а насправді шукають підтримку сумнівному будівництву
16 червня, 12:20
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Кілька днів мешканців місцевості Микільська Слобідка перевіряють на довірливість. Представники трьох громадських організацій – «Волонтерський простір», «Бюро з питань захисту екології та здоров’я» і «Громадський спротив» - пропонують підписати звернення нібито проти забудови берега Дніпра. Насправді  люди погоджують будівництво трьох хмарочосів на ділянці Микільсько- Слобідська, 7 - 9. Протистояння громади з забудовниками тут має давню історію, за цей час люди навчилися довіряти справжнім активістам, тому ведуться на таку маніпуляцію.

Тепер представники місцевої громадської організації «Микільська Слобідка» намагаються завадити фейковим волонтерам, які активно збирають підписи для знищення річкового берега. Вже з’ясували, що ці три організації зареєстровані нещодавно та були задіяні на інших гарячих точках столиці, приміром, в урочищі Бичок, на вулиці Генерала Жмаченка, на гірці Крістера, де так само збирали підписи проти будівництва, а результат був зовсім інший.

2015 року подібна ГО «Добрі сусіди» теж проводила збір підписів для благоустрою берега Дніпра в Микільській Слобідці. Згодом з’ясувалося, що мешканці підтримали інвестора житлового комплексу «Сонячна Рив’єра». Тепер боротьба розгортається за клаптик землі площею 0,86 гектара. Наразі ця земля перебуває в оренді, але договір оренди закінчується за півроку. Нещодавно активісти через суд домоглися рішення, що ця ділянка разом із 2,8 гектарами є пам’яткою «Історичний ландшафт Київських гір і долини річки Дніпро», що охоплює чотири райони Києва. Та, як підозрюють активісти, саме цей невеликий шматочок землі міг спричинити новий виток конфлікту.

«Існує декларативне рішення голів фракцій Київради, що на цій території буде парк. Місяць тому ми були в мера, і він нас запевнив, що це територія паркова, що нові містобудівні умови та дозволи на цю ділянку видавати не будуть, - пояснює Олена Медведенко, активістка ГО «Микільська Слобідка». – Зі слів забудовника зрозуміло, що в мерії їм сказали розібратися з громадою. І цей фейковий збір підписів, радше за все, є спробою домовитися. Але ще є другий варіант. Поряд будуються дві інші компанії, там дуже погано продаються квартири, вони хочуть зробити набережну якраз до Микільської Слобідки, щоб привабити інвесторів. І в комунальному підприємстві «Плесо» вже навіть виділили на це 23 мільйони гривень. Це єдиний шматочок, який перебуває в приватній власності, і через нього не можуть облаштувати цю набережну. Можливо, ці забудовники так намагаються вигнати орендаря. Бо якщо втратять ці 0,86 гектара, не зможуть отримати містобудівні умови на заплановані три свічки, тобто забудовнику потрібен цей шматочок, а будівництвам поряд потрібна набережна, можливо, в них якась боротьба між собою».

Активісти проводять щоденні рейди, щоб зупинити збір підписів псевдоволонтерами, намагаються донести людям, щоб читали те, що підписують. Треба в будь-який спосіб зупинити небезпечну тенденцію, яка шириться містом. Схожу схему нещодавно застосували на Совських ставках: спочатку від імені забудовників збирали підписи на підтримку будівництва житлового комплексу на озерах, а потім з’явилася петиція про терміновий благоустрій водойм, тоді як насправді йшлося про їх знищення.

«Ми так часто збираємо підписи, що навчили громаду довіряти. А на цьому намагаються зіграти інші сили. Це велика загроза для нас та інших районів міста, - акцентує Олена Медведенко. – Сьогодні ми говоримо людям, щоб не підписували подібних звернень. У них нібито позитивна мета, щоб берег був громадський. Але на мапі, яку вони показують, це маленький шматок біля води, і вони кажуть, що так пляж буде наш. При цьому пропонують людям поставити галочки, що саме хочуть бачити: дитячі майданчики, спортивні майданчики, бювети, але не зрозуміло, де це планується розміщувати. Два роки тут нічого не будується, бо є відповідний припис, крім того, ми виграли суд, що тут буде пам’ятка. Можливо, щоб уникнути цих судових наслідків, забудовники спробують домовитися з громадою. Але це вже третя спроба зайти на територію. 2007 року був один власник, який хотів побудувати 22-поверховий хмарочос. Тоді було протистояння, його зупинили. 2015 року вже інший підрядник і власник почали заливати фундамент. Громада знову зупинила цей процес. І тепер от новий наступ».

Тим часом за громадою ще одна перемога. За розпорядженням мера Києва Віталія Кличка від 1 червня виділено понад 60 мільйонів гривень для благоустрою та укріплення берега на Микільській Слобідці. Депутат Київради Анатолій Шаповал, який тісно співпрацює з місцевими активістами, запевнив, що долучатиме місцеву громаду до контролю за цим процесом, щоб якнайшвидше  створити тут повноцінний парк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати