Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У Франції розглядають Україну як країну можливостей»

Держсекретар Жан-Батист Лемуана – про потенціал співпраці між обома країнами напередодні засідання економічної комісії
30 жовтня, 10:47
ФОТО REUTERS

Сьогодні, 30 жовтня, в Україні відбудеться чергове французько-українське засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. «Дню» вдалося поставити декілька письмових запитань Державному секретарю з питань зовнішньої торгівлі при Міністрі Європи та Закордонних справ Франції Жан-Батисту Лемуану до його приїзду в Київ. У посольстві Франції пояснили, що держсекретар перебуватиме обмежений час у нашій столиці і погодились організувати письмове інтерв’ю. Нагадаємо, що свого часу міністр закордонних справ Франції Фабіус також давав «Дню» письмове інтерв’ю.

«УКРАЇНА Є ОДНІЄЮ З КРАЇН-СУСІДІВ ЄС, ЩО МАЮТЬ НАЙБІЛЬШИЙ ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ»

- Якою є Ваша оцінка загальної економічної та політичної ситуації в Україні з часу введення в дію Угоди про асоціацію?

- Угода про асоціацію, яка діє в повному обсязі трохи більше року, виявляє себе чудовим знаряддям для зміцнення зв’язків між нашими громадянами, відкриваючи нові можливості для компаній та підприємців. Я переконаний, що прийдешні покоління українців пожинатимуть плоди більш тісної асоціації з ЄС. Україна є однією з країн-сусідів ЄС, що мають найбільший потенціал розвитку та відновлення економіки. Вже сьогодні можна бачити перші конкретні результати застосування Угоди про асоціацію: збільшились обсяги українського експорту до Європейського Союзу, який утвердив свій статус першого торгівельного партнера України. Як ми знаємо, в рамках реалізації Угоди Україна також докладає безпрецедентних зусиль з реформування, які ми, зі свого боку, будемо й надалі підтримувати через механізми технічної та фінансової співпраці.

- Як Ви оцінюєте стан двосторонніх відносин?

Вони значно посилились починаючи з 2014 року, не обмежуючись роллю, яку взяла на себе Франція, спільно з Німеччиною, в рамках Нормандського формату. Вони позначені довірою та спільним прагненням до більших і кращих результатів. Жан-Ів Ле Дріан, наш міністр закордонних справ, був з візитом у Києві в березні цього року. Президенти Макрон і Порошенко зустрічались у Брюсселі, в липні цього року, з нагоди саміту НАТО. Ми вельми вдячні Президенту Порошенку за згоду взяти участь у відзначенні сотої річниці закінчення Першої світової війни та у відкритті Паризького Форуму Миру. Ми вбачаємо в цьому свідчення бажання України долучитись до відновлення злагоди на європейському континенті та до встановлення світового порядку, який ґрунтується на засадах багатосторонньої співпраці.

ФРАНЦІЯ ПОЗИЦІОНУЄ СЕБЕ ЯК ОДИН З НАЙБІЛЬШИХ ІНВЕСТОРІВ В УКРАЇНУ (5-ТЕ МІСЦЕ)

- Які тенденції у двосторонніх торгівельних обмінах?

Вони демонструють цілком обнадійливий прогрес, і варто говорити в цілому про торгівлю товарами та послугами, а також діяльність французьких компаній в Україні. Французькі підприємства - і про це не завжди добре знають - є одним з найбільших іноземних роботодавців в Україні (близько 30 тис. осіб працюють у 160 компаніях, які на сьогодні присутні тут), водночас Франція позиціонує себе як один з найбільших інвесторів в Україну (5-те місце за обсягом здійснених прямих іноземних інвестицій).

За останні два роки наші торгівельні обміни продемонстрували неабияке зростання, і в цьому можна вбачати прямий ефект Угоди про асоціацію, але також і динаміку економічного зростання в Україні. Так, у 2016 році французький експорт до України виріс на 23%, а у 2017-му - ще на 18%. У Франції розглядають Україну як країну можливостей. Свідченням цього було проведення в Парижі, в жовтні 2016 року, бізнес-форуму за участі Прем’єр-міністра України та близько 300 представників економічної спільноти. Ця подія була насправді успішною для промоції України, а також, як мені видається, для інтенсифікації наших торгівельних відносин. Надихаючись цим успіхом, агенство Business France, яке займається сприянням розвитку зовнішньої торгівлі, проводитиме 10 грудня в Парижі тематичну зустріч, присвячену можливостям торгівельної співпраці з Україною.

«ФРАНЦУЗЬКІ КОМПАНІЇ ДОБРЕ ЗБАГНУЛИ ПЕРЕВАГИ ВАШОЇ КРАЇНИ…»

- Яка Ваша оцінка інвестиційного та бізнес-середовища? Як почуваються французькі компанії в Україні? З якими проблемами стикаються?

Як я вже зазначав, французькі компанії є на сьогодні п’ятим за обсягом іноземним інвестором в Україні, і більш того - найбільшим іноземним роботодавцем. Це демонструє, що вони добре збагнули переваги вашої країни, як в плані її географічного розташування, відкритості до Європи, рівня освіти її молоді, так і в сенсі чітко визначеного нею курсу на побудову відкритої ринкової економіки, конкурентної та здатної використовувати наявні таланти і переваги на користь для усіх.

Запроваджувані від 2014 року реформи, спрямовані на оздоровлення економіки та бізнес-середовища, спрощення адміністративних процедур та боротьбу з корупцією, знаходять конкретне втілення у сфері реальної економіки, хоч роботи на цьому шляху лишається ще чимало.

Умови для ведення бізнесу покращуються. Зрозуміло, ще лишаються проблеми та складнощі, яким властивий іноді системний, а іноді точковий характер. Засідання Комісії якраз дозволить розглянути їх в дусі довіри та конфіденційності і - сподіваюсь - знайти відповідні рішення.

- Якими є, на Ваш погляд, перспективні галузі для співробітництва з Україною?

Їх чимало, і я не буду намагатись навести вичерпний перелік. Втім, можна згадати аграрне виробництво та виробництво продуктів харчування - галузі, в які французькі підприємства  інвестують і реалізують переваги України, яка є найбільшою аграрною країною Європи; про це свідчить також потужна присутність французьких фірм на виставці Інтерагро, яка зараз проходить в Києві. Інші перспективні галузі стосуються сфери інфраструктурних проектів, енергоефективності та відновлювальних джерел енергії, комунальних послуг в галузі довкілля та управління відходами.

«МИ ВЖЕ ПРАЦЮЄМО НАД УКЛАДАННЯМ НОВИХ УГОД, ЩЕ БІЛЬШИХ ЗА МАСШТАБОМ»

- На Вашу думку, чи необхідні контракти для покращення нашої економічної і торгівельної співпраці?

Якщо Ви маєте на увазі те, що називають «великими контрактами», навіть поза межами відповідних сум, йдеться, вочевидь, про операції, які мають дуже позитивний ефект для поглиблення та розвитку економічної співпраці, оскільки вони включають в себе тісну спільну роботу по виробленню моделі фінансування, встановлення довірливих відносин між урядовими структурами та компаніями-виробниками. Приміром, у серпні цього року Україна підписала з Францією найбільший контракт за всю історію наших двосторонніх відносин, який стосується придбання 55-ти гелікоптерів. Ця угода є доказом величезного потенціалу співробітництва між нашими країнами: відтоді, ми вже працюємо над укладанням нових угод, ще більших за масштабом, в найрізноманітніших галузях, таких як відновлювальна енергетика, залізничний транспорт, а також управління водними ресурсами та переробка відходів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати