Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Головний концепт — гравітація»

Дніпро хоче стати «великою культурною столицею»
13 січня, 19:19

Відкриття Бібліотеки української діаспори імені Джона Маккейна, в якій представлено понад п’ять тисяч рідкісних та колекційних книг, у Дніпровській міськраді вважають однією з важливих культурних подій минулого року. Про це повідомив на прес-конференції начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євген ХОРОШИЛОВ. «2019-го ми провели цілу низку культурних заходів, серед них і масштабні міжнародні, які вже вподобали не тільки дніпряни, а й мешканці інших міст та країн. Вони стали туристичними магнітами. Крім фестивалю «Джаз на Дніпрі», міжнародного книжкового форуму Book Space, всеукраїнського фестивалю блогерів, торік ми вперше провели фестиваль сучасного мистецтва «DniPro ГогольFest» та музичний фестиваль «БеzViz», — зазначив Євген Хорошилов. Крім цього, в межах міського конкурсу проєктів «Культурна столиця» були надані гранти на реалізацію 33 ініціатив. Серед них — сайт «Дніпровська міська енциклопедія», фестиваль дитячого циркового мистецтва «Яскрава арена Дніпра», інклюзивні програми для дітей тощо.

Втім, мерія Дніпра має ще амбітніші плани на новий 2020 рік. Дніпро збирається боротися за звання великої культурної столиці України. З цією метою міська влада планує подати заявку на грант Українського культурного фонду. За словами депутата Дніпровської міськради Григорія ГЕЛЬФЕРА, грант «Велика культурна столиця» передбачає надання 25 мільйонів гривень для міста на розвиток культури та його привабливості для туристів. Із них 30% має бути профінансовано із міської скарбниці, а 70% із цієї суми надасть, у разі перемоги, Український культурний фонд. Фонд «Культурна столиця Бориса Філатова» уже зібрав лонг-лист ініціатив, які подадуть на конкурс. У боротьбу за грант конкуренцію Дніпру складуть Полтава, Маріуполь та Київ. «Головний концепт Дніпра в цьому конкурсі — гравітація, тема асоціює місто з його космічним амплуа. У концепті гравітації ми говоримо, що Дніпро притягує», — пояснює ідею Григорій Гельфер.

Для участі в конкурсі міськрада привертає як культурні проєкти, так і великий бізнес, який готовий розвивати культурне життя Дніпра. Мета всього проєкту — зробити креативний бізнес, який формує обличчя Дніпра, одним із найдохідніших у місті. Надалі, каже начальник управління культури Дніпровської міськради Євген Хорошилов, перемога в цьому конкурсі на грант надасть можливість претендувати на ще більш престижний статус — «Культурна столиця Європи». Для участі в цьому Український культурний фонд також надає підтримку. Всі ці проєкти, як відзначають в мерії, допоможуть зробити Дніпро більш привабливим і для туристів, і, врешті-решт, для інвесторів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати