Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поправка» на вірус

Уряд затвердив першочергові заходи протидії епідемії коронавірусної інфекції в Україні
11 березня, 18:55
ФОТО REUTERS

На засіданні Кабінету Міністрів 11 березня ухвалено рішення надати 100 млн грн на першочергову закупівлю засобів індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств та служб, а також для поповнення держрезерву. Одночасно — задля виконання цього рішення до 1 червня заборонити експорт товарів протиепідеміологічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення, повідомляє www.kmu.gov.ua.

Кабміном запропоновано запровадження обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів.

Також заплановано запровадження карантину в навчальних закладах терміном на три тижні.

Крім того, ухвалено рішення закупити інфрачервоне обладнання для проведення скринінгу на відстані в міжнародному аеропорті «Бориспіль».

Тим часом влада столиці пішла ще далі й запровадила з 12 березня у столиці план протиепідемічних заходів та обмежень, що діятимуть попередньо до 31 березня. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко, повідомляє kyivcity.gov.ua.

Віталій Кличко зазначив, що хоча в Києві не зареєстровано поки жодного випадку захворювання на коронавірус, влада столиці вирішила не чекати й убезпечити мешканців міста: «Із 12 березня ми запроваджуємо такі превентивні заходи в Києві:

— Тимчасово обмежуємо освітній процес і забезпечуємо дистанційне навчання в закладах загальної та вищої освіти; у мистецьких, спортивних школах; у дитячих садочках міста.

— Обмежуємо проведення масових заходів у столиці. Це стосується і концертів, конференцій, інших заходів. Кінотеатри скасують сеанси. Закритими будуть і розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах. У торговельних центрах — посилений контроль, там чергуватимуть санітарні лікарі. Попередньо обмеження діятимуть до кінця березня», — наголосив мер Києва.

Також він звернувся до керівників установ та підприємств міста за можливості переглянути робочий графік працівників, у яких є малолітні діти. Громадський транспорт, за словами мера, поки працюватиме у звичному режимі. Увесь його рухомий склад двічі на добу обробляють дезінфікуючими засобами.

Віталій Кличко нагадав, що до Києва уже надійшли швидкі тести на діагностування коронавірусу, які замовило місто. Їх уже 2,5 тисячі, до кінця цього тижня має бути 5 тисяч. Тест-системи доставлять у сім визначених базових лікарень для прийому хворих з підозрою на коронавірус. Обладнання для експрес-тестування в аеропортах, встановлення якого ініціює столиця, має надійти в місто до кінця цього тижня. Його встановлять в аеропортах ім. І. Сікорського та «Бориспіль».

Нагадаємо, тиждень тому алгоритми дій проти поширення коронавірусу напрацювали і почали втілювати в життя (але тоді ще без карантину) і в інших містах —у  Дніпрі та Вінниці, про що повідомляв «День».

Станом на 11 березня 2020 року в Україні підтверджено один випадок захворювання на коронавірус, і Центр громадського здоров’я України отримав 43 підозри про захворювання на коронавірус. Про це під час брифінгу повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. За його словами, за вівторок в країні зафіксовано п’ять підозр на коронавірус. Два зразки вже доставлені в лабораторію Центру громадського здоров’я, ще три — очікують на дослідження. У всьому світі на 11 березня понад 119 тисяч осіб заразилися коронавірусом нового типу, 65 тисяч одужали, 4284 людини — загинули.

Тож не панікуймо, дотримуймося правил гігієни і сидимо на карантині. Головне — усім використати цей час із користю. 

ФОТО REUTERS

ГОЛОС ІЗ FACEBOOK

Iван ХОМ’ЯК, кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології, природокористування та біології людини Житомирського державного університету імені Iвана Франка:

 ...Зусилля потрібно було направити в інших напрямках:

1. Пропаганда особистої гігієни та формування можливостей її дотримуватися.

2. Посилення контролю за хворими або можливо хворими.

3. Підготовка до напливу великого числа критично хворих.

4. Впровадження жорстких локальних карантинів замість слабкого загального.

5. Розробка алгоритмів економічного та фінансового виживання в умовах кризи та епідемії...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати