Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перший сектор», де Україна зможе перемогти

Гройсман та Оттінгер домовилися про створення робочої групи щодо приєднання до цифрового співтовариства Європейського Союзу
27 липня, 19:41

Ідея створення цифрового співтовариства оволодіває світом. Як відзначили прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та єврокомісар з питань цифрової економіки і суспільства Гюнтер Оттінгер у спільному релізі, присвяченому оголошенню співдружності в цій сфері між Україною та Європейським Союзом, цифрова економіка залишається сферою з нереалізованим потенціалом як в Євросоюзі, так і в Україні. Але при цьому вони наголосили, що цифрові технології, послуги та системи є надзвичайно важливими для соціального розвитку і здатні забезпечити створення нових робочих місць в усіх галузях економіки.

Одним із першочергових пріоритетів Європейської комісії є відміна регуляторних та інших бар’єрів заради створення протягом найближчих років єдиного цифрового ринку. Реалізація цієї ініціативи, на думку фахівців, має приносити ЄС 415 мільярдів євро щороку і сприяти створенню сотень тисяч нових робочих місць. Автори переконані, що ці переваги не повинні обмежуватися кордонами ЄС. Ними мають користуватися також мільйони споживачів в Україні. Нашій країні це гарантуватиме також стабільне політичне середовище та істотний прогрес на шляху до соціальної та економічної модернізації. Як відзначають автори, на цьому шляху мотивуючим чинником є успіх Енергетичного співробітництва — спільної ініціативи, яка розширила внутрішній енергетичний ринок ЄС на країни південно-східної Європи і навіть далі. Вони стверджують, що адаптація законодавства України до головних стандартів ЄС у цифровій сфері надасть їй змогу інтегруватися в єдиний цифровий ринок.

ПОСОЛ ЄВРОСОЮЗУ В УКРАЇНІ ЯН ТОМБІНСЬКИЙ (У ЦЕНТРІ) У ЗВ’ЯЗКУ З ПЕРЕХОДОМ НА ІНШУ РОБОТУ ЗАЛИШАЄ НАШУ КРАЇНУ, ТА УКРАЇНЦІ НЕ ЗАБУДУТЬ ПРО ЙОГО ВНЕСОК У РОЗВИТОК ВІТЧИЗНЯНИХ ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ

Виступаючи в Києві на панельній дискусії високого рівня з питань створення цифрового співтовариства, пан Оттінгер зазначив: «Щодня європейська країна не стоїть окремо від цього процесу, і окремо вона не була б досить потужною, щоб інвестувати і стати лідером у цій галузі». «Разом з країнами — сусідами і з асоційованими партнерами Євросоюз може бути досить потужним для того, щоб це робити, — наголошує єврокомісар. — І в цьому процесі Україна не повинна стояти осторонь, і Київ, де дуже високий потенціал цифрового сектору, який забезпечують ваші висококваліфіковані професіонали... Цей сектор є найпершим, у якому ви можете перемогти», — спрогнозував гість.

Гройсман та Оттінгер домовилися про створення робочої групи з розробки плану дій щодо приєднання України до цифрового співтовариства Європейського Союзу. Прем’єр-міністр України впевнений у здатності нашої країни займати провідні позиції у сфері цифрової економіки. На його думку, перехід України до електронного управління стимулюватиме розвиток національної економіки.

ЗАСТУПНИК ГЛАВИ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА ДМИТРО ШИМКІВ ТА ПЕРШИЙ ВІЦЕ-ПРЕМ`ЄР-МІНІСТР — МІНІСТР ЕКОНОМІКИ  СТЕПАН КУБІВ У ДОБРОМУ ГУМОРІ: В УКРАЇНИ З`ЯВИВСЯ ШАНС УВІЙТИ ДО СВІТОВОГО СПІВТОВАРИСТВА ЩЕ НА ОДНОМУ ПЕРСПЕКТИВНОМУ НАПРЯМІ

Перший віце-прем’єр,  міністр економіки Степан Кубів у розмові з журналістами наголосив, що першим ефективним заходом у цифровій сфері в Україні стало запровадження системи «Прозоро», яка вже дала ефект до двох мільярдів гривень, а на наступний рік, за його словами, планується завдяки цій системі заощадити 40 — 50 мільярдів гривень, тобто 8 — 11% витрат державного бюджету. Віце-прем’єр також повідомив, що перше засідання робочої групи, про яку домовилися Гройсман та Оттінгер, заплановано на вересень, а в жовтні вона візьме участь у засіданні міністрів країн Східного партнерства (Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Вірменія та Азербайджан) у Брюсселі, яке буде присвячене питанням цифрового співтовариства.

Чи досить ресурсів має Україна для того, щоб посісти одне з провідних місць у світі з упровадження цифрових технологій? З таким запитанням «День» звернувся до знаного спеціаліста в цій галузі, заступника голови Адміністрації Президента України Дмитра Шимківа. «В Україні таких ресурсів дуже багато, — відповів він. — Ми вже будуємо цифрову економіку. У нас понад 90 тисяч її розробників, загалом понад 100 тисяч ІТ-фахівців, і є перспективи зростання їх кількості до 200 тисяч. Це означає, що ми були, є і залишаємося ключовим елементом цифрового суспільства світу. Ми сьогодні продукуємо дуже багато інновацій, які користуються попитом за кордоном».

«Чи можна сподіватися, що приєднання до європейської цифрової економіки припинить відтік наших фахівців?» — запитав «День». «Ми зобов’язані створити умови, коли в Україні стане доцільніше створювати ІТ-бізнес, ніж де інде. Йдеться про подальшу дерегуляцію, нові ініціативи щодо використання цифрових технологій в управлінні країною. Однак ми повинні розуміти, що світова міграція буде завжди. І все ж відтік спеціалістів треба всіляко стримувати. У нас є багато проектів і в державному, і в приватному секторах, де ці високоосвічені люди мають можливість знайти себе і зрештою залишитися у своїй країні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати