Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арт-мозаїка

23 вересня, 00:00
«БІЛА ВОРОНА»

Оптимістичний абсурд

Виставка молодої київської художниці Лю (Людмили) Сахно, що відкрилася в галереї «Грифон», називається дещо загадково — «Єлизавета Бам».

Це назва п’єси Даниїла Хармса та ім’я її головної героїні, якій присвячена одна з картин Лю Сахно. З Хармса взято й епіграф нинішньої виставки: «Хоп, хоп, ногами, Закат за горами, Облаками розовыми пух, пух, паровозами хук, хук...».

«Єлизавета Бам» — п’єса недитяча. Абсурдність живописного світу Лю Сахно набагато оптимістичніша — можливо, саме тому, що ближча до «Дитячих мрій» (назва циклу її робіт) і нагадує швидше веселий сон. Мова художниці поєднує соковитість і природність примітиву з вишуканою, хоча й добродушною іронією. Інші її роботи просто випромінюють щастя («Дорога до сонця»), інші — умиротворено-ліричні («Небо в зірках», «Ангел», «Дівчина з віялом»). Проте не можна не зізнатися, що більшість картин Лю Сахно складніші й неоднозначніші («Єлизавета Бам», «Біла ворона», «Отруйна квітка»).

Віртуальний археолог

Вивчення супутникових фотографій допомогло виявити раніше невідому римську віллу поблизу італійського міста Парма. Житель містечка Сорбело розглядав у програмі Google Earth знімок околиць свого будинку й звернув увагу на незвичайні деталі. Він зв’язався з археологами, які зробили знахідки, що вказують на існування в цьому місці вілли кінця нашої ери, повідомляє газета Telegraph. Лука Морі, 47-річний програміст, вивчав отримані зі супутника фотографії високої роздільності околиць Сорбело. Він звернув увагу на два нехарактерні великі затемнені контури — овальний і прямокутний. У тому місці, яке зафіксоване на знімку, міститься кукурудзяне поле, й не видно залишків якихось споруд. Морі зв’язався з археологами з Пармського музею. Вони висловили припущення, що овальна пляма — це висохле річкове русло, а прямокутники відповідають контурам стародавньої споруди. Археологи провели первинну розвідку й виявили римську кераміку кінця I століття до нашої ери та фрагменти кам’яних блоків. Фахівці вважають, що знахідка, зроблена за участю Лукі Морі, — це римська вілла, подібна до тієї, яку Пармський музей розкопує в Каннетоло ді Фонтанеллато. Однак остаточно цю здогадку зможуть підтвердити або спростувати тільки повноцінні розкопки.

Оприлюднено досьє на знаменитостей

Оприлюднено секретні матеріали, зібрані ФБР на американських зірок шоу-бізнесу, громадських діячів і вчених. Журналісти Associated Press, згідно із законом про свободу надання інформації, вимагали у ФБР секретне досьє на відомих людей. У результаті вони отримали понад 500 досьє з текстом загальним обсягом 1500 сторінок. Були оприлюднені секретні матеріали на Джона Леннона, Луї Армстронга, Мерілін Монро, Альберта Ейнштейна й багатьох інших відомих людей. У центрі більшої частини матеріалів перебуває так звана комуністична загроза, мова про яку особливо активно йшла з 1950-х років. Серед знаменитостей ФБР виявляло «співчуваючих» комуністичній ідеології. Зокрема, ходили чутки, що серед «неблагонадійних» була й Мерілін Монро, коли стало відомо, що вона просила візу для візиту в СРСР, повідомляє The Mirror. Згідно з матеріалами ФБР, у знаменитої актриси дійсно були дружні зв’язки з членами комуністичних партій. Також припускають, що годинне інтерв’ю, дане агентам ФБР 1970 року Джоном Ленноном, буде повністю передане по Radio 4 в грудні цього року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати