Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Таки звільнили

Рішення Одеської обласної ради розірвати контракт з директором художнього музею Олександром Ройтбурдом викликало збурення в соцмережах
04 вересня, 13:45

Цієї середи на позачерговій сесії 51 депутат Одеської обласної ради проголосував за розірвання контракту з директором художнього музею, і цього вистачило для ухвалення рішення. Зокрема це були 18 з 21-го «опоблоківця», 12 з 22 членів фракції «БПП «Солідарність», 11 з 12-ти членів фракції «Довіряй ділам», 3 з 11 депутатів «Батьківщини», 4 з 8 депутатів «Нашого краю» і 3 позафракційні, із фракції «Відродження» ніхто не голосував взагалі.

Нагадаємо, конфлікт із митцем, що взявся за менеджерську роботу і досяг кардинальних позитивних змін і щодо діяльності, і щодо відвідуваності закладу, тривав майже від моменту, коли Олександр Ройтбурд виграв конкурс на цю посаду («День» писав про це у №№ 46-47 від 17 березня 2018 і 108-109 від 21 червня 2019 року).

Сам Ройтбурд написав з цього приводу у своєму фб: «Отже, сесія облради мене звільнила. Попкорн викидати рано».

Таке рішення викликало бурхливу негативну реакцію в соціальних мережах, чимало відомих одеситів одразу висловилися на підтримку пана Олександра, наприклад головна редакторка інформаційно-аналітичного сайту Opinion Світлана Бондар написала: «Депутати, які проголосували за звільнення найефективнішого керівника в культурі, визнали свою слабкість і недолугість, хоча й усвідомити це поки не можуть». А журналістка, письменниця та громадська діячка Зоя Казанжи була ще радикальнішою: «Це місто варте того, що з ним відбувається. Страшне, неспроможне, відстале, жорстоке, неосвічене. Тут нічого нормального і ніхто нормальний не виживає. Тут рулить сірість і тупість. Тут саме таких і вибирають на посади. Бо зрозумілі і неконкурентоспроможні. Відкривайте нічні клуби і проводьте гастрономічні фестивалі. Танцюйте і жеріть».

Новопризначений віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба відгукнувся так: «З Олександром Ройтбурдом я особисто незнайомий. І хоча він величезний талант, я навіть не фанат його таланту, якщо чесно) Але те, що він робив в Одесі, по суті було інтеграцією окремо взятого музею в європейський (і світовий) культурний простір. Ми маємо пам’ятати просту річ: євроінтеграція – це не абстракція, а дуже конкретні стандарти якості нашого життя в політиці, економіці, культурі, способах паркування, сортуванні сміття і далі за списком. Битва за євроінтеграцію відбувається скрізь – від урядових кабінетів до музеїв. Українські совок, постсовок і рагульство нікуди не поділися. Вони завжди готові віджати втрачені позиції у тих, хто намагається запровадити в Україні нормальні європейські стандарти. У цьому разі – зробити крутий європейський музей в Одесі. І тому я у цій ситуації, звісно, на боці Ройтбурда-євроінтегратора».

Прихильники звільненого директора анонсували також мітинг на його підтримку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати