Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Джордж СОРОС: Наш фонд може підтримати людей. Але не діяти замість них

09 листопада, 00:00

У вівторок у Джорджа Сороса, котрий перебуває в Києві у зв’язку з десятиріччям діяльності Міжнародного фонду «Від родження», відбулися неофіційні зустрічі з журналістами й громадськістю під час запису ток-шоу на телеканалі «1+1», а також під час прийому в Українському домі. До речі, у прямому ефірі «1+1» Дж. Сорос з приводу виборів у США зауважив, що переможе Буш, але краще б — Гор. А своє відношення до кандидатів він здійснив неучастю в голосуванні. Відомий бізнесмен і меценат відповів і на декілька запитань кореспондентів «Дня» та інтернет-видання «Українська правда».

— У своєму виступі перед Конгресом США 1998 року ви сказали, що в Росії є таке специфічне явище, як «капіталізм найкращих друзів», і що саме він заважає розвиткові Росії. Чи існує зараз в Україні таке явище, на вашу думку?

— Гадаю, що так.

— Чи є це явище вирішальним?

— Все залежить від того, як народ на це реагує. Я думаю, що влада повинна відчувати тиск iз боку населення.

— Канцлер Німеччини Гельмут Шмідт в одній зі своїх статей заявив, що Україна не має свого місця в Європейському Союзі, тому що належить абсолютно іншій культурі. Як ви вважаєте, від чого залежить просування України в ЄС — від економічних чинників чи політичних?

— Політика також дуже важлива. Я думаю, що Україна повинна стати відкритим суспільством, розраховуючи на власні сили, а не під крилами Європейського Союзу.

— Міжнародні організації дуже активно наполягають на боротьбі з корупцією, на реформуванні економіки України, законодавства в галузі прав людини і под., ставлячи в залежність від виконання цих умов надання нам кредитів. Чому при цьому не здійснюється помітний тиск стосовно свободи слова?

— Я не знаю, чесно кажучи.

— Що ви вважаєте найважливішим для України в плані свободи слова?

— Я вважаю, що люди України повинні боротися за свободу слова. Вона не може бути лише гарантованою міжнародними інституціями. Треба просто піднятися на ноги й боротися за це. Це якраз той випадок, коли влада і державні органи допускають протиправні дії. Але необхідні закони у вас є, інша справа, що їх не дотримуються. І можливість подолати цю тенденцію є тільки в народу. Я думаю, що наш фонд і так підтримує всі правові кроки, які сприяють цьому процесові. Але він може тільки підтримати людей, але не діяти замість них.

— Що, на ваш погляд, заважає надходженню іноземних інвестицій у сферу українських мас-медіа?

— Це відбувається: «1+1» — це, наприклад, компанія із західними інвестиціями. Але вони все ж схильні до самоцензури.

— Ви не збираєтеся фінансувати які-небудь проекти в Україні, пов’язані зі створенням незалежних некомерційних ЗМІ?

— Гадаю, що такі проекти можливі. Все залежить від вашої ініціативи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати