Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уточнення страху

01 травня, 13:28

Недавно в одному приміщенні побачив цей плакат. Насуплена жінка в червоній хустці, палець притиснутий до губ, поруч вірш:

Будь на чеку. В такие дни

Подслушивают стены.

Недалеко от болтовни

И сплетни до измены.

Внизу червоними великим літерами класичне «НЕ БОЛТАЙ!»

Знайома до болю композиція.

Чомусь вона повернулася до популярності в 1990-2000-х, і нині регулярно зустрічається в найнесподіваніших місцях.

Мабуть, народ смішить ця перебільшена серйозність, цей параноїдальний пафос у сполученні з деяким подивом, що застиг на обличчі пильної активістки. Існує маса пародійних варіантів; композиція така сама, тільки написи різні: «Не свисти!», «Не кусай пальцы!», «Не ковыряй в носу!», «Ковыряй!» і навіть «Не болтай! Рычи!»

Плакат створено Ніною Ватоліною і Миколою Денісовим у 1941 році, ще до нападу Німеччини на СРСР. Вірші – лауреата чотирьох сталінських премій Самуїла Маршака. Перший наклад – 100000 примірників.

До речі, у Великобританії в той час публікували заклики до пильності, проте з інакшим змістом: Careless talks cost lives - «Необережні розмови коштують життя людей». В радянському плакаті про життя людей анічичирк.

А ще, перечитуючи ті рядки, робиш несподіване відкриття.

Зрозуміло, що тоді послання  виглядало однозначно: стережися західних шпигунів і диверсантів, вони підслухають і нароблять лиха.

Але варто згадати контекст. Атмосферу. Одразу стане зрозумілим, що об’єм значень у цього фрагменту пропаганди набагато ширший. Бо в СРСР дійсно підслуховували самі стіни, і найближчі люди могли виявитися зрадниками й донощиками. Правда, ніякі ЦРУ чи Абвер стосунку до цього не мали.

Мабуть, те, що вийшло - вийшло таки мимоволі. Але документ, по суті, зовсім несмішний.

Ось просто зовсім.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати