Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наш ідейний «Хаймарс»

Про книжкову серію «Бібліотека газети «День» в контексті російсько-української війни
15 травня, 16:51
Фото з архіву "Дня"

Коли працюють ракети й гармати – водночас не припиняється битва державних доктрин, владних настанов, битва  ідей визволення й захисту свободи України від зазіхань божевільного агресора  та волань Кремля, які тягнуть до геноциду, шаленого імперства та панування над іншими народами. Причому  цей двобій, це зіткнення є ,щонайменше , не менш важливими,  аніж результати суто бойових дій. Тому що і перебіг  російсько-української  війни, що вона триває вже понад дев*ять років ( а етап повномасштабного вторгнення – понад чотирнадцять місяців) дуже значною мірою залежить від глибини розуміння суспільством справді наріжних, засадничих речей: за що ми  воюємо? Що ми, власне, відстоюємо? Ким є наш ворог? Чому ми   приречені перемогти? Чим саме знання  вітчизняної  історії  має допомогти  українцям у боротьбі за волю?

Зовсім не з міркувань корпоративної солідарності, а суто виходячи з необхідності бути вірним правді реальних подій, якими вони були й є, автор цих рядків береться  стверджувати: відповіді на всі ці запитання містить таке культурне й духовне явище, як книжкова серія «Бібліотека газети «День» (2002-2021). Вона включає в себе двадцять великих  науково-популярних  видань  з найрізноманітніших аспектів української історії, українсько-російських, українсько-польських, українсько-візантійських, українсько-турецьких та українсько-болгарських взаємин, а також окреме грунтовне дослідження життя і спадщини Гетьмана Павла Скоропадського. Крім того, розвідку, присвячену історії монархічної державності в Україні (книга «Корона»), книгу «День вдячності», де йдеться про діячів багатьох зарубіжних країн, які зробили добро для  України, і , нарешті, книгу з дивовижно точною назвою «Детокс» -  мається на увазі  протиотрута від імперської  пропаганди  Кремля. Ціла низка цих книг витримала   численні перевидання.

Отже, зауважимо ще раз: саме на сторінках книжкової серії  газети «День» відповідальний, інтелектуально вимогливий  читач відшукає вкрай потрібні наукові пояснення ключових  (особливо в період великого протистояння) проблем. Таких, приміром, як: чому нинішня російсько-українська війна стала закономірним наслідком великодержавної політики Москви й Петербурга, аж ніяк не історичною випадковістю; як Росія привласнювала і крала нашу історичну спадщину; як очищувати (детоксикувати) свідомість українців від злісних історичних міфів про уявну «велич Росії», які десятиліттями плекав агресор.

Звісно, страшна війна відкрила очі мільйонам людей в Україні і примусила збагнути історичну правду. Книги  газети «День» були і залишаються ідейним та духовним «Хаймарсом». Віддалені ворожі цілі блискуче атакуються «Хаймарсами» - книги «Дня» вражають і, віримо, надалі вражатимуть  імперську пропаганду противника, його фальшиві наративи, які далеко не всім легко розпізнати.

Отож, хотілося б завершити ці нотатки на мажорно-оптимістичній ноті. Проте справедливість вимагає визнати: в умовах, коли в Росії масово плодять глибоко антиукраїнські, фашистські по суті, видання – вкрай важливою, необхідною для ідейної перемоги над окупантом є підтримка книг «Дня» (популяризації, поширення, збільшення до належних тиражів) з боку української держави. Держава повинна визнати силу цієї зброї. Ідеї книжкової серії газети «День» мають бути  широко усвідомлені суспільством. З року в рік, з дня на день розповідаючи українцям про Україну,  цим самим  надається  потуга для створення сильної, справедливої, щасливої Країни.

Ігор Сюндюков

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати