Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Молодь потрібно максимально берегти": Залужний прокоментував ідею зниження призовного віку нижче 25 років

05 жовтня, 15:15

 

Валерій Залужний, колишній головнокомандувач ЗСУ та нині Посол України у Великій Британії, висловився проти мобілізації молоді віком 18-25 років, наголосивши на важливості збереження цієї категорії для майбутнього України.

Подію, на якій Залужний зустрівся з українськими студентами в Лондоні 3 жовтня, організувала Українська студентська спілка. Це перша зустріч колишнього Головкома зі студентами на посаді українського посла в Британії, пишуть Букви.

Залужний підкреслив, що залучення молодих людей до військової служби можна розглядати лише як крайній захід у випадку, якщо існуватиме загроза існуванню держави. Він також зауважив, що молоді люди мають інший підхід до життя і майбутнього, що робить їх критично важливими для країни через 20-30 років.

"Категорію 18-25 років потрібно максимально берегти. Я чому завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче 25 років, коли був на посаді Головнокомандувача, тому що нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років", – переконаний Залужний.

Залужний на зустрічі з студентами, Британія

Фото: Букви

Окрім того, він зазначив, що працювати зі старшими військовими, які мають пострадянський менталітет, може бути складніше, оскільки вони інколи очікують, що хтось інший виконуватиме завдання замість них.

"Якщо ми візьмемо 50-річного "дядьку", ми маємо йому пояснити, чому саме його рота, його батальйон має штурмувати висоту чи обороняти опорний пункт. У них ментальність зовсім інша, пострадянська, що це "може зробити хтось інший" за них", – розповів ексголовком.

Залужний на зустрічі з студентами, Британія

Фото: Букви

Залужний також підсумував, що збереження молоді є пріоритетом для майбутнього України, і мобілізація їхньої вікової групи має бути останнім заходом у кризовій ситуації.

"Якщо країна дійде до такого бар'єра, коли буде загроза існуванню держави як такої, її можуть врятувати тільки молоді люди у віці 18-25 років, бо це абсолютно інші люди", – сказав він.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати