Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейські університети шоковані російським вторгненням в Україну

01 березня, 20:50
Фото: Reuters

«Університети Нідерландів шоковані вторгненням Росії в Україну і співпереживають усім, хто від нього постраждав. Те, що там відбувається, жахливо, і ми глибоко стурбовані наслідками для українських університетів та академічної спільноти. Ми хочемо висловити свою солідарність зі студентами та співробітниками в Україні, і ми підтримуємо тих в академічних спільнотах Росії, які виступають проти вторгнення, мужньо продовжуючи присвячувати себе миру, діалогу та відкритій співпраці», – ідеться в заяві Vereniging van Universiteiten (UNL), асоціації університетів Нідерландів, до якої входить 14 вишів, що оприлюднена на сайті асоціації.

«Університети Нідерландів зобов’язані підтримувати персонал і студентів, на яких ці події прямо чи опосередковано вплинули. Ми усвідомлюємо, що українські та російські співробітники та студенти в Нідерландах відчувають невизначеність, і ми маємо намір зробити все можливе, щоб допомогти їм якомога ефективніше. Університети також вивчатимуть можливості надання допомоги вченим в Україні. Як університети, ми несемо відповідальність за використання наших дослідницьких та освітніх програм, щоб зробити внесок у кращий світ і присвятити себе цілям миру, поваги та свободи, а також академічної свободи», – зазначається в заяві.

Подібне заявив і один із найбільших і найстаріших вишів у Нідерландах – Гронінгенський університет. «Ми, як Університет Гронінгена, шоковані новиною про те, що відбувається в Україні. Ми тісно контактуємо з українськими та російськими студентами, а також студентами українських університетів, які перебувають тут у межах обміну. Ті, хто постраждав, були поінформовані про підтримку, яку ми можемо запропонувати», – ідеться в тексті, оприлюдненому на сайті університету

Понад те, відповідну заяву зробила The Guild – гільдія, що включає двадцять один із найвидатніших університетів Європи (як-от Університет Осло, Ягеллонський університет, Тартуський університет, Клуузький університет імені Бабеша-Бойяї та інші). Вона має назву «Європейські університети повинні відстоювати демократію».

«Гільдія закликає уряди Європи та ЄС дати можливість нашим університетам підтримувати українських студентів і співробітників у наших кампусах, а також шляхом надання дистанційної освіти, де це необхідно, – ідеться в заяві, що оприлюднена на сайті гільдії. – Зараз, у цей темний день європейської історії, Європа – і наші цінності демократії та свободи – піддані нападу. У відповідь президенти університетів, що входять до Гільдії, закликають університети Європи, європейські уряди та Європейський Союз здійснити чотири негайні дії:

1. Ми повинні забезпечити турботу та підтримку всіх українських студентів у нашій громаді в цей важкий час, і ми будемо намагатися підтримувати всіх студентів і співробітників, які постраждали від цієї кризи, наскільки це в наших силах.

2.  Ми й надалі піклуватимемося про те, щоб наші громади відзначалися вільними дебатами та повагою. Упередженням – будь то національність, етнічне походження чи будь-яка інша ознака, не місце в наших університетських спільнотах. Усі повинні продовжувати відчувати себе бажаними.

3. Ми закликаємо уряди дати можливість університетам підтримувати українських студентів у продовженні їхньої освіти, а також максимально підтримувати український академічний персонал, щоб їхня освіта та робота могли продовжуватися якомога легше за цих обставин. Там, де студенти та науковці змушені тікати, нам потрібна термінова державна допомога для їх підтримки.

4.  Університети створили важливий потенціал для забезпечення дистанційних курсів навчання. Ми закликаємо уряди підтримати нас у відкритті можливостей дистанційного навчання для студентів в Україні, щоб забезпечити їм якомога більше академічної підтримки. Відкриття таких можливостей — це менш технічне питання, але вимагає ретельної педагогіки, а також лінгвістичної підтримки, і важливо, щоб університети мали можливість швидко розвивати цю підтримку для студентів».

Підготувала Ольга ХАРЧЕНКО, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати