Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євросоюз готується виділити Україні до 40 мільярдів євро без участі Сполучених Штатів, – FT

17 вересня, 15:09

 

Європейський Союз активно розробляє план надання фінансової допомоги Україні на суму до 40 мільярдів євро до кінця 2024 року, навіть без участі Сполучених Штатів.

Про це повідомляє Financial Times, посилаючись на свої джерела.

Як зауважують у виданні, рішення щодо надання коштів було ухвалене після того, як план країн G7 щодо використання заморожених російських активів не реалізувався.

У Брюсселі виникла стурбованість, що Угорщина, яка неодноразово блокувала рішення ЄС щодо України, може завадити Сполученим Штатам взяти участь у схемі із замороженими активами. Уряд Віктора Орбана намагався відкласти ухвалення рішень до президентських виборів у США, що відбудуться 5 листопада.

З огляду на такі перешкоди, в Європейському Союзі вирішили створити альтернативний механізм надання фінансової допомоги. Євросоюз планує залучити "невизначену кількість мільярдів доларів" у вигляді кредитів для України до кінця 2024 року.

За попередніми оцінками, допомога може скласти від 20 до 40 мільярдів євро. Остаточну суму Європейська комісія визначить після консультацій з державами-членами.

Цей крок є надзвичайно важливим, оскільки за прогнозами Міжнародного валютного фонду та уряду України, країна може зіткнутися з фінансовим дефіцитом у розмірі 38 мільярдів доларів у 2025 році. Пакет допомоги, що діє на цей час, закінчується наприкінці 2024 року, тому робота над новим механізмом підтримки розпочнеться найближчими тижнями.

Попри те, що новий пакет допомоги буде складений без участі США, планують використовувати доходи від заморожених російських активів для погашення наданих кредитів. Очікують, що ці прибутки складуть від 2,5 до 3 мільярдів євро щороку, і вони будуть спрямовані в Україну через бюджет ЄС.

Ця ініціатива демонструє, що Євросоюз продовжує бути важливим партнером України, надаючи їй економічну підтримку. ЄС також демонструє готовність діяти самостійно, не чекаючи на рішення інших глобальних гравців, зокрема США, для забезпечення стабільності в Україні.

Це рішення також може знизити вплив Угорщини на ухвалення рішень, оскільки для затвердження цього плану необхідна лише більшість голосів у Європейському парламенті, а не одноголосне рішення.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати