Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США продовжать переконувати Китай відмовитися від підтримки рф у війні в Україні

22 травня, 12:21
Фото kmu.gov.ua

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що Китай надає величезну підтримку оборонно-промисловій базі росії. Тому США продовжить роботу з Пекіном, включно із запровадженням санкцій, щоб змусити його припинити підтримку російської війни в Україні. Про це розповів під час слухань у Сенаті, передає УНН із посиланням на "Голос Америки"

Що ми вже зробили і що нам потрібно продовжувати робити: по-перше, ми вже наклали санкції на понад 100 китайських організацій, які як ми ідентифікували, постачали (до росії– ред.) продукцію подвійного використання та інших речей, які є в санкційному списку. І ми продовжимо це робити

– заявив Блінкен. 

Держсекретар зауважив, що прямих поставок до москви озброєння Пекіном наразі США не зафіксували, однак Китай забезпечує російську воєнну машину логістичною та технологічною підтримкою.

Ми не бачили, щоб Китай надавав реальну зброю росії для використання в Україні. Північна Корея робить це, Іран робить це. Китай – ні. Але ми бачимо, що Китай надає величезну підтримку оборонно-промисловій базі росії. 70% верстатів, які імпортує росія, надходять із Китаю. 90% мікроелектроніки, яку росія імпортує, надходить з Китаю. Багато з цього йде на розбудову оборонно-промислової бази. В результаті ми бачимо, як росія виробляє танки та артилерійські боєприпаси рекордними темпами

– заявив Блінкен.

Як вказав Блінкен, наразі Китай одночасно стверджує, що шукає кращих відносин з країнами Європи та підживлює "найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення холодної війни". Тому, за його словами, США планують координувати свої дії з європейськими країнами. 

Блінкен наголосив, що для дипломатичної протидії такій співпраці Пекіна з москвою Держдепартамент буде оприлюднювати факти та інформувати, як партнерів, так і китайських лідерів.

"Тут є дві речі: перш за все, ми маємо встановити факти та озвучити їх публічно. Я безпосередньо обговорював це в Китаї кілька тижнів тому. Як з президентом Сі, так і з міністром закордонних справ Ван Ї. Ми публічно озвучили наші занепокоєння. Ми також, донесли інформацію до союзників і партнерів. Це особливо зрозуміло для європейців, які бачать в агресії росії проти України більшу загрозу. Зокрема, загрозу своїй власній безпеці. Бо якщо рф не зупиниться в Україні, то швидше за все, продовжить в інших країнах Європи", - вказав Блінкен.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати