Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

BILD: уперше в Україні війська рф застосували китайські бронемашини

24 вересня, 18:48

Російсько-окупаційні війська вперше застосували у війні проти України китайські бронемашини ZFB-05 Xinxing. Для отримання техніки з Китаю Москва могла використовувати африканських посередників.

Про це заявив експерт німецької газети BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке, "Мілітарний".

Військовий оглядач звернув увагу на публікації кремлівських Telegram-каналів, що опублікували світлину окупантів на тлі бронеавтомобілів ZFB-05.

Зокрема, Z-канал "Уголок Ситха" опублікував таку світлину з підписом: 

"Китайські бронеавтомобілі Hushi в зоні СВО".

Бронемашина ZFB-05 у розпорядженні російських військових

Бронемашина ZFB-05 у розпорядженні російських військових. Фото: Telegram-канал / СПЖ "Водограй".

Він зазначив, що це перший доказ застосування військової техніки Китаю в Україні.

"Російська армія вторгнення вперше застосувала в Україні китайські бронемашини типу ZFB-05. Китай заперечує, що поставив машину. Однак єбезліч африканських посередників,яких росія могла використати", – вважає експерт.

Своєю чергою Мілітарний зауважив що на оприлюднених світлинах видно китайську бронемашину ZFB-05 Xinxing, яка обладнана:

  • антидроновим захистом капота,

  • складним захистом лобового скла,

  • захистом бокових проєкцій та кулеметного "гнізда" ("корони").

Нагадаємо, що про використання цих бронемашин Федеральною службою військ національної гвардії рф (Росгвардією) стало відомо ще у червні 2023 року.

Вісім таких бронемашин було помічено на озброєні чеченського спеціального загону швидкого реагування "Ахмат", який входить до складу Росгвардії.

Після публічного висвітлення факту використання бронетехніки китайського виробництва російськими військами, речник Міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь у відповідь на питання журналістів заявив, що Китай не надавав і не надає росії будь-яку військову чи іншу допомогу для її війни.

Китайські бронемашини Tiger

Китайські бронемашини Tiger на озброєнні чеченського підрозділу "Ахмат", який входить до національної гвардії росії ("Росгвардії"). Червень 2023. росія. Фото: Кадри з відео місцевих урядовців.

Невідомо, чи на нових світлинах зображена машина з "ахматівської" партії, чи російські Збройні сили закуповують нові машини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати