Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дуда: Блокування євроінтеграції України через питання Волині грає на руку путіну

24 вересня, 14:44

Блокування доступу України до Європейського Союзу є продовженням політики володимира путіна. Оскільки російський диктатор розпочав агресію проти України саме для того, щоб зупинити її інтеграцію до ЄС.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда у своєму інтерв'ю для Polsat News, цитує Rzeczpospolita.

Польський лідер підкреслив, що намагався діяти так, щоб не створювати напруги між Варшавою та Києвом, попри складні теми, зокрема історичні. Як приклад, він навів присутність президента Зеленського на вшануванні річниці Волинської трагедії в Луцьку.

"Я намагався діяти таким чином, щоб не створювати точок напруги між Варшавою і Києвом, наскільки це можливо (…). Це було нелегко, тому що між нами є складні теми.

Але я також обговорював ці питання з президентом Зеленським, і найкращим прикладом цього була присутність президента в Луцьку, в річницю Волинської різанини", – сказав польський лідер.

У відповідь на заяву міністра оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша, який вважає, що питання Волині має бути вирішене перед вступом України до ЄС, Дуда зазначив, що такі заяви можуть лише підігравати Кремлю.

"Якщо хтось говорить, що збирається заблокувати доступ України до Європейського Союзу, він тим самим вписується в політику путіна", – заявив Дуда.

Президент Польщі також зауважив, що розуміє складність цих питань як для поляків, так і для українців.

"Я хотів би знати, що конкретно мають на увазі міністри, прем'єр-міністри, коли роблять такі заяви. Це складні питання, в тому числі й для самих українців, які треба враховувати, які роками замовчувалися", – додав він.

Проте Дуда закликав до взаємного розуміння та діалогу, щоб спільно подолати історичні розбіжності.

"В інтересах України також знайти порозуміння з нами з усіх складних питань, у тому числі історичних. Пам'ятаймо, що українці мають дуже багато проблем, пов'язаних з минулим Другої світової війни", – додав він.

Нагадаємо, міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш влітку заявив, що Варшава не зможе погодитися на вступ України до ЄС доти, доки країни не завершать суперечки довкола подій на Волині у роки Другої світової війни.

Тоді він заявив, що реальна політика "має поставити ультиматум" і вступ України до ЄС не буде можливим, якщо "питання Волині" залишиться невирішеним.

Міністр зазначив також, що для Польщі кінець війни позначить тільки перемога України, оскільки за будь-якого іншого результату збережеться пряма загроза війни для Польщі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати