Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Донеччині радикали "полюють на відьом"

23 квітня, 12:33

Вбили депутата з Горлівки, який хотів зняти прапор «Донецької республіки» з міськвиконкому. На сайті МВС України підтвердили, що упізнано тіло одного з двох загиблих, знайдених у річці Торець біля селища міського типу Райгородок Донецької області – ним виявився депутат Горлівської міськради Володимир Рибак. Причина смерті обох загиблих – комбінована травма тіла внаслідок тортур, з подальшим утопленням ще живих потерпілих, які перебували без свідомості.

Володимира Рибака невідомі у камуфляжі та балаклавах викрали 17 квітня. Перед цим депутат міськради хотів зняти прапор так званої «Донецької народної республіки» з будівлі міськвиконкому, але йому завадила самооборона ДНР. Як повідомляє сайт МВС України, 19 квітня тіла двох чоловіків зі слідами тортур знайшли у Слов’янському районі. За даними слідства, до тортур і вбивства цих людей причетні представники сепаратистського угруповання, яке захопило будівлю СБУ у Слов'янську.

Як повідомляє «Дню» джерело у Горлівці, зараз у місті панують песимістичні настрої. Люди побоюються, що похорони Володимира Рибака можуть пройти неспокійно. «Таке відчуття, що людей немає кому захистити, і у місті безвладдя. З одного боку, все начебто тихо і мирно. Коли Володимир Рибак хотів з міськвиконкому зняти прапор сепаратистів, теж ніби нічого дикого не було. Володимир говорив, що не потрібно боятися, «ми на своїй землі». І так все закінчилося», - каже співрозмовник «Дня» у Горлівці.

Нагадаємо, минулого тижня у Донецькій області викрали декілька осіб, серед інших, залишаються у полоні журналіст Сергій Лефтер та активістка Євромайдану Ірма Крат – ймовірно, їх утримують у будівлі Слов’янського СБУ.

Керівник правозахисної організації «Донецький Меморіал» Олександр БУКАЛОВ прокоментував ситуацію у Донецькій області:

- Випадок з горлівським депутатом Володимиром Рибаком – відображення певної тенденції у діях людей, які захоплюють будівлі та проголошують республіки. Складається враження, що громадян з іншою точкою зору просто викрадають або вбивають. Дуже хочу помилитися, але, боюся, подібне може повторитися. Люди, які захоплюють будівлі, не знаходять масової підтримки у громадян, і тому від закликів на площах переходять до залякувань опонентів. У цій ситуації правоохоронці мають відпрацьовувати зарплати, які отримують. Зараз міліціонери цього не роблять, і без жодних наслідків для себе. Таке відчуття, що бездіяльність силовиків – елемент якоїсь стратегії, пов’язаної із захопленнями будівель, мітингами. Відповідно, через це посилюється небезпека, яку несуть дії неадекватних елементів.

Громадяни відчувають себе все менше захищеними. Люди мають уникати перебування у натовпі, особливо біля захоплених будівель. Треба бути більш пильними із своєю поведінкою на вулиці: «провокацією» може стати прапор України або критика на адресу Путіна. Але все одно можна й треба виходити з національною символікою, тільки робити це варто обережно, розуміти умови, у яких це відбувається. Громадяни мають обрати якусь позицію, щоб змінити ситуацію на Донбасі. Паралельно влада повинна вживати заходів для  підвищення безпеки людей. Спільнота має повірити, що держава намагається убезпечити громадян, бо зараз існує величезна недовіра до керівництва країни.

Марія ПРОКОПЕНКО, Донецьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати