Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінницькій області на місці загиблого торік україно-американського екіпажу встановили пам’ятник

15 жовтня, 21:01
Фото: vin.gov.ua

Минулого року 16 жовтня поблизу селища Уланів під час виконання навчально-бойового польоту, який проводився в межах навчання «Чисте небо-2018», розбився літак Повітряних сил ЗСУ Су-27УБ. Внаслідок авіаційної катастрофи загинуло двоє пілотів ‑ військовий льотчик І класу, полковник Іван Петренко та його американський колега, підполковник Сет Нерінг. Сьогодні на місці трагедії встановили пам’ятний знак у граніті. На ньому розміщені світлини загиблих льотчиків на тлі злітної смуги, з якої у небо підіймається військовий літак із українським та американським стягами на крилах.

Під час мітингу командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-полковник Сергій Дроздов згадав обставини трагедії. У той злощасний день літак виконував завдання під час навчання «Чисте небо». Екіпаж здійснював обліт території і відпрацювання задачі у повітрі. Але за кілька хвилин до падіння зв’язок з екіпажом було втрачено. Хоча літак був справним і готовим до виконання завдань.

«Хоч той навчальний політ для досвідчених і мужніх представників двох країн став останнім, проте українсько-американський екіпаж зробив усе можливе, щоб бойова машина не впала на населений пункт. Разом злетіли, виконали політ і полетіли далі у небо…», – з жалем у голосі сказав Сергій Дроздов.

Його колега, командувач Повітряних Сил Національної гвардії штату Каліфорнія, генерал-майор Грегорі Джонс додав, що український та американський пілоти були асами в небі. У кожного з них на рахунку були тисячі годин у небі. Вони не перший раз літали разом, адже спільні україно-американські навчання відбувають традиційно вже 26 років поспіль.

Пам’ятний знак загиблим льотчикам відкривали командувачі Повітряних сил України та штату Каліфорнія США за участі представників влади, духовенства та місцевих жителів.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати